Potpredsjednik Grčić svečano otvorio radove u Gospodarskoj zoni „Kamenjača“ u Kutjevu: Dobri projekti uvijek imaju potporu

Slika /arhiva/SLIKE/Kutjevo_06_05_2013.JPG
Vaš projekt smo prepoznali kao projekt kakav se traži u Europskoj uniji, projekt pametne specijalizacije. Dobri projekti poput ovog u Kutjevu uvijek imaju potporu, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić na svečanosti otvaranja radova u Gospodarskoj zoni „Kamenjača“ u Kutjevu.

Projekt „ Razvoj malog i srednjeg poduzetništva na području Kutjeva - Gospodarska zona Kamenjača“ jedan je od projekata poslovne i turističke infrastrukture koje potpomaže Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a Grad Kutjevo je korisnik projekta, vrijednog 1,2 milijuna eura.

Nakon što je svečano označio početak radova u toj gsopodarskoj zoni, potpredsjednik Grčić je sudjelovao u radu 2.konferencije koja je upriličena u sklopu tog projekta, te je informirao o mogućnostima koje se pružaju građanima Hrvatske nakon ulaska u EU. Ujedno, istaknuo je aktivnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u pružanju tehničke pomoći u pripremi i provedbi regionalnih i drugih projekata financiranih iz EU fondova.

Projekt 'Razvoj malih i srednjih poduzeća na području Kutjeva - Poslovna zona Kamenjača''“  je započeo s provedbom 22. svibnja 2012. godine i trajat će ukupno 18 mjeseci. Cilj projekta je završetak izgradnje Poslovne zone Kamenjača, stoga su projektom primarno obuhvaćeni  infrastrukturni radovi koji se odnose na izgradnju kanalizacije, ceste, javne rasvjete, vodovoda i odvodnje, uključujući tlačni vod sa opremom crpne stanice.

Kako je Projekt dominantno usmjeren na sektor proizvodnje hrane, prepoznatljiv za ovo područje – i to prvenstveno vinarstvo, voćarstvo i pčelarstvo, tako su i aktivnosti koje se provode unutar projekta usmjerene upravo na taj sektor. Iz tog  razloga projektom je osigurano ulaganje u suvremenu opremu laboratorija za ispitivanje kvalitete i kontrole hrane, a koji djeluje u sklopu gospodarske zone. U laboratoriju će se za sada ispitivati kvaliteta vina i meda, a kasnije i proizvoda od mesa i mlijeka, a sve u cilju poboljšanja i unapređenja kvalitete vina i meda te ostalih spomenutih proizvoda lokalnih i regionalnih proizvođača. Projektom će se također, instalirati meteorološka oprema, koja je već nabavljena, a kako bi se poljoprivrednim proizvođačima, vinogradarima, voćarima i pčelarima osigurale pravovremene informacije nužne za kvalitetno planiranje pojedinih radova.

Samim dovršetkom Poslovne zone te osnivanjem Centra za razvoj poduzetnika i planiranim seminarima za poduzetnike doprinijet će se razvoju te konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva i smanjenju nezaposlenosti  u regiji. Zahvaljujući projektu očekuje se osnivanje najmanje 3 nove tvrtke na području Kutjevačke regije u sljedeće 3 godine, koje će otvoriti 50 novih radnih mjesta.

Galerija: 
 


Pisane vijesti