IPA 2009 I komponenta – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija - REZULTATI UGOVARANJA

Slika /arhiva/SLIKE/eu-zastave-132.jpg
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije završila je ugovaranje sredstava u okviru I komponente programa IPA 2009. Ugovoreno je 34,26 milijuna eura, što iznosi 93,1% dodijeljenih sredstava.
 
 
Dana 05. svibnja 2013. istekao je rok za ugovaranje sredstava u okviru I komponente programa IPA 2009 - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija. Ukupno dodijeljena sredstva za I komponentu programa IPA 2009 iznose 36,79 milijuna eura. Ugovoreno je ukupno 34,26 milijuna eura, što iznosi 93,1 posto dodijeljenih sredstava uz nacionalno sufinanciranje od 6,23 milijuna eura.
 
U sklopu I komponente programa IPA 2009 potpisano je ukupno 100 ugovora za provedbu 20 projekta predviđenih Financijskim sporazumom potpisanim između Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske. Popis projekata nalazi se na internetskoj stranici www.safu.hr
 
Najveći dio neugovorenih sredstava odnosi se na uštede ostvarene ugovaranjem po nižim cijenama od onih predviđenih Financijskim sporazumom. Ostvarene uštede rezultat su zdravog tržišnog natjecanja i imaju pozitivne efekte na proračune Europske unije i Republike Hrvatske, odnosno njihove porezne obveznike.
 
Krajnji rok za završetak provedbe projekata je 5. svibnja 2015. godine, a krajnji rok za izvršenje svih plaćanja je 5. svibnja 2016. godine.
 
Pomoć u tranziciji i jačanje institucija je komponenta programa IPA čija je provedba usko povezana s ispunjavanjem kriterija za članstvo u Europskoj uniji. U sklopu nje se financiraju projekti iz područja pravosuđa, unutarnjih poslova, zaštite ljudskih prava i anti-diskriminacije, projekti jačanja nevladinog sektora, zaštite kulturnih i prirodnih bogatstava, poreza, prometne politike, zdravlja i zaštite okoliša.
 
Korisnici I komponente programa IPA 2009 I su tijela državne uprave, ustanove i neprofitne organizacije.
 

Preuzimanja:
 


Pisane vijesti