Potpredsjednik Grčić: Sa 150 milijuna kuna pružamo direktnu pomoć općinama, gradovima i županijama za sufinanciranje vlastitog učešća u provedbi EU projekata

Slika /slike/Službene fotografije za web_VladaRH/Općenito - grafovi, sastanci, potpisivanje ugovora, dokumenti/shutterstock_143940817_cr.jpg

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je danas Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini, a zahtjevi će se zaprimati od 14.rujna 2015.

„Pokrećemo Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj i razini  u vrijednosti 150 milijuna kuna kako bismo dali još jedan impuls ravnomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva, a što je, uz zapošljavanje i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, jedan od naših prioriteta ulaganja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić povodom objave Javnog poziva za dodjelu sredstava za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2015. godinu.
 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je danas na svojim  mrežnim stranicama https://razvoj.gov.hr/  javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava isključivo radi pomoći u osiguranju vlastitog učešća u provedbi EU projekata jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnim osobama u njihovom vlasništvu i ustanovama čiji su osnivači.
 
„Kroz razne programe pomagali smo općinama, gradovima i županijama u pripremi projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova, a sada smo osigurali još jedan izvor sredstava kako bismo im pružili direktnu pomoć u sufinanciranju dijela sredstava koja trebaju sami osigurati“, kazao je potpredsjednik Grčić.
 
Sredstva Fonda namijenjena su korisnicima kojima su dodijeljena EU sredstva u okviru programskih razdoblja 2007. - 2013. , te 2014. – 2020.
Udio sredstava za sufinanciranje vezuje se uz indeks razvijenosti jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave prema mjestu ulaganja.
 
„Za najslabije razvijene općine i gradove osigurali smo do 90 posto sredstava, a oni razvijeni mogu dobiti do polovice vlastitog učešća dok županije i Grad Zagreb, ovisno o razvijenosti, mogu računati na sredstva u visini od 40 do 80 posto.“, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.
 
Fond će se financirati iz 1,5% prihoda od poreza na dohodak, a važno je naglasiti i da se neiskorištena sredstva prenose  u iduću godinu.
 
Javni poziv za 2015. godinu je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2015. i to po načelu prvenstva prema datumu i vremenu podnošenja pojedinog  zahtjeva za dodjelu sredstava.
 
Zahtjevi će se zaprimati od 14. rujna 2015. u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Minimalna vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu putem Fonda ne smije biti manja od 75 tisuća kuna, a maksimalna može iznositi 7,5 milijuna kuna.

Pisane vijesti