Potpredsjednik Grčić o mjerama Vlade i očekivanjima stranih investitora: Želimo ubrzati investicije i vratiti optimizam

Slika /arhiva/SLIKE/Green-Gold-22_03_2013_0.jpg

Dajemo institucionalnu podršku investitorima, uključili smo partnere iz udruga poslodavaca i obrtnika, iz raznih institucija. Probleme rješavamo na dnevnoj osnovi jer su za nas investicije ključ gospodarskog oporavka. Ako imate problem, javite se u Agenciju za investicije i konkurentnost, problem će se razmotriti u vrhu vlasti, vidjet će se što je kočnica, može li se i kako riješiti. U svakom slučaju, dobit ćete odgovor.

Poručio je to Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na predavanju koje je održao na poziv veleposlanstava Austrije, Njemačke i Švicarske. Pred članovima Vanjskotrgovinskog centra Austrije u Zagrebu, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore te Švicarsko-hrvatske poslovne udruge govorio je o investicijskoj klimi u Hrvatskoj, te mjerama Vlade i očekivanjima stranih investitora.

Uzvanike su u ime domaćina pozdravili Andrea Ikić-Bohm, veleposlanica Austrije u Hrvatskoj, Denis Knobel, veleposlanik Švicarske Konfederacije i Valentin Gesher, zamjenik šefa misije njemačkog veleposlanstva.

Potpredsjednik Grčić je naglasio i kako su poticaji investitorima u Hrvatskoj veći nego u nekim zemljama u okruženju, primjerice dvostruko su povoljnji od onih u Sloveniji. U onim dijelovima Hrvatske gdje je najveća stopa nezaposlenosti, investitor može po novootvorenom radnom mjestu dobiti 9 tisuća eura.

- Želimo skratiti proces ishođenja dozvola, dati prednost onima koji dolaze s velikim investicijama. Sve investicije veće od 150 milijuna kuna u nama važnim sektorima bit će tretirane kao strateške. Mi preuzimamo obvezu da aktiviramo sve resurse kako bi se one realizirale, ali očekujemo i jamstva investitora da će se investicija stvarno dogoditi – naglasio je Branko Grčić, govoreći da se prilikom donošenja zakona otvaraju neka pitanja, poput onog o autonomiji lokalne samouprave. S jedne strane je to potrebno, a s druge država ne može provesti neke velike projekte jer ih koči lokalna samouprava.

- Na nama je da i ljude u lokalnoj samoupravi educiramo. Ima među njima i proaktivnih, koji su prepoznali javni interes, ali i opstruktivnih – kazao je.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je i kako hrvatska industrija vapi za proizvodima visoke dodane vrijednosti, samo farmaceutika, telekomunikacije, financijski sektor i energetika stvaraju dodanu vrijednost. Turizam nažalost nije dovoljno iskorišten. Još uvijek je veća potražnja nego što mi možemo ponuditi u turizmu.

- Želimo olakšati posao vama koji radite u Hrvatskoj. Identificirali smo uska grla, zaposlit ćemo 10- tak ljudi u ministarstvu pravosuđa, isto tako u ministarstvu graditeljstva koji će raditi na ishođenju dozvola. Sve je vezano uz investicije, želimo sve ubrzati i vratiti optimizam. Ne možemo sve odjednom riješiti, ali važna nam je poslovna klima, moramo je poboljšati - zaključio je potpredsjednik Grčić svoje predavanje, nakon kojeg je odgovarao na pitanja austrijskih, njemačkih, švicarskih i hrvatskih poslovnih ljudi.

Galerija:
 



Pisane vijesti