Potpredsjednik Grčić o EU fondovima: Usvojeni su rokovi za provedbu projekata vrijednih 8,1 milijardu kuna

Slika /arhiva/SLIKE/Grcic Vrh_8_5_2014.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić danas je u Banskim dvorima predstavio Plan pripreme i provedbe projekata sufinanciranih iz EU fondova. „Što se tiče pretpristupnih fondova, tu smo na raspolaganju u zadnjih deset godina imali oko 1,13 milijardi eura do ulaska u EU 1. srpnja 2013. godine, od čega je ugovoreno projekata u vrijednosti 850 milijuna eura, što iznosi 75 posto dodijeljenih sredstava“, rekao je potpredsjednik Grčić i naglasio da se radi o visokom postotku ugovorenih sredstava.
 

Dodao je da je ključni pokazatelj koliko je toga iskorišteno i na terenu odrađeno projekata, to jest isplaćeno novaca za te projekte. „U ovom trenutku imamo oko 625 milijuna eura isplaćenih sredstava, što je 74 posto od ugovorenog, odnosno 55 posto ukupno dodijeljenih sredstava. Dakle, 55 posto je na terenu odrađeno i isplaćeno, što je daleko više od onih u medijima spominjanih 20 posto“, istaknuo je. Također je podsjetio da će se sredstva iz pretpristupnih fondova moći ugovarati i provoditi na terenu sve do kraja 2016. godine te da Hrvatska ima dovoljno vremena da i ta sredstva koja su ostala budu iskorištena, pa će se uspješnost što se tiče povlačenja sredstava iz tih fondova moći mjeriti tek nakon 2016. godine.
 

„Ova Vlada je napravila ogroman pomak u pogledu ugovaranja i isplate sredstava te realizacije projekata na terenu“, kazao je potpredsjednik. Pojasnio je da je u dvije i pol godine mandata ove Vlade ugovoreno 350 milijuna eura pretpristupnih sredstava, dok je u četiri godine prijašnje Vlade ugovoreno svega 247 milijuna eura. Što se tiče isplata, u dvije i pol godine realizirano je i isplaćeno 266 milijuna eura, dok je prethodna vlada realizirala svega 127 milijuna eura.
 

Osim pretpristupnih fondova, Hrvatskoj je na raspolaganju 450 milijuna eura iz druge polovice 2013. godine iz strukturnih fondova. Cijela alokacija za to je pokrivena. U lipnju 2013. godine Vlada je utvrdila rokove za pripremu i provedbu 9 velikih infrastrukturnih projekata i 22 darovnice.
 

„Taj isti posao smo danas odradili za 2014. godinu, za koju planiramo osigurati projekte koji pokrivaju cijelu alokaciju i ugovoriti ih do polovice 2015. godine, jer će tako ostati dvije i pol godine za provedbu projekta“, rekao je potpredsjednik Grčić i nastavio: „Tom logikom i dinamikom smo pripremili 16 velikih projekata za 2014. godinu, kao i 13 darovnica u ukupnom iznosu od 8,1 milijardi kuna.
 

Potpredsjednik je istaknuo da je Hrvatska do kraja travnja ove godine u proračun Europske unije uplatila 222 milijuna eura, a u proračun Republike Hrvatske povučeno je ukupno 341 milijun eura. „Kada se sve to zbroji, Hrvatska je u plusu 895 milijuna kuna i to su činjenice“, rekao je i dodao da je procijenjeno da bi do kraja ove godine, što se tiče fondova, hrvatski proračun trebao biti u plusu oko milijardu kuna.


Preuzimanja:

 


Pisane vijesti