Potpredsjednik Grćić: Gospodarski oporavak će doći

Slika /arhiva/SLIKE/Split_slika_conference_2.jpg

Gospodarski oporavak će doći. Ja sam optimist, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić sudjelujući na okruglom stolu na temu "Hrvatsko gospodarstvo - nacionalna razvojna perspektiva", održanom u sklopu trodnevne 10. međunarodne konferencije "Izazovi Europe: U potrazi za konkuretnošću" na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

-Vlada je pokrenula restrukturiranje gospodarstva, započela proces čišćenja koji su ranije vlade odgađale. Imamo sramežljivi pomak u rastu industrijske proizvodnje u prvom kvartalu za nekih 1,1 posto, u prva četiri mjeseca zaposlilo se oko 70.000 ljudi, što je oko 18 posto više nego u isto vrijeme lani. To je dobar znak, ali je Vlada oprezna kad govori o procjenama što će se dalje dogoditi - kazao je Grčić dodajući kako nas u sedam godina čeka 11,5 milijardi eura iz EU fondova koje moramo iskoristiti.

Pokazalo se, kazao je, kako su direktne strane investicije u novim zemljama članicama tri godine nakon ulaska u EU znatno porasle. To može očekivati i Hrvatska iako ulazimo u nepovoljnijim gospodarskim okolnostima.

Ova Vlada je u godinu dana napravila ogromni pomak u pripremi projekata. Za tri godine će biti investicijski boom, započet će projekti na modernizaciji željezničkih pruga koje mi sada pripremamo. Uz to, moramo provesti velike projekte u odvodnji, vodoopskrbi i zaštiti okoliša.

Vi mladi to zapamtite, vi ćete kad završite fakultet biti u jednoj prosperitetnoj situaciji, istaknuo je Branko Grčić obraćajući se okupljenima, među kojima su bili i studenti Ekonomskog fakulteta.


Galerija:

 


Pisane vijesti