Potpredsjednik Branko Grčić primio veleposlanika SR Njemačke u nastupni posjet

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvojna i fondova EU prof. dr. Branko Grčić primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj dr. Bernda Fischera. 

Veleposlanik Fischer čestitao je potpredsjedniku Vlade na imenovanju, dok je tijekom sastanka izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjim prijateljskim odnosima, a naglasak stavljen na nastavak suradnje na započetim zajedničkim projektima. 

Potpredsjednik Grčić predstavio je Vladine smjernice odnosno ključne poluge buduće ekonomske politike koja će se pored neophodne fiskalne konsolidacije i strukturalnih reformi temeljiti na povećanju investicijskih aktivnosti te korištenju sredstava iz EU fondova. U tom smislu, kao jedan od prioriteta Vlade RH bit će poboljšanje poslovne klime i stvaranje uvjeta za povećanje direktnih inozemnih investicija. Kao jedan od glavnih zadataka Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU bit će povećanje apsorpcijskih kapaciteta u procesu korištenja fondova EU. Sukladno tome, veleposlanik Fischer ponudio je konkretnu pomoć vezano za obrazovanje državnih službenika u tom segmentu. 

Područjima od zajedničkog interesa izdvojeni su energetika, turizam, promet i poljoprivreda, a izražena su uvjerenje u daljnje unaprjeđenje gospodarskih odnosa. U tom smislu, naglašena je važnost ulaganja njemačkih gospodarstvenika u RH, posebice u sektor obnovljivih izvora energije u kojima SR Njemačka u Europi ima vodeću ulogu.  
 


Pisane vijesti