Potpisano 49 ugovora za projekte malih i srednjih poduzetnika u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Slika /arhiva/SLIKE/MINPO_19_6_2013_2.jpg

U sklopu projekta „ Potpora jačanju konkurentnosti hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva“ koji je financiran u okviru IPA programa Europske unije za Hrvatsku - Regionalna konkurentnost, 49 poduzetnika postali su korisnici sheme za dodjelu bespovratnih sredstava.

Ugovore su svečano uručili ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, te potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Na natječaj koji je provela Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) zaprimljeno je gotovo 1000 prijava, a odabrana su 53 poduzetnika prihvatljiva za financiranje, s projektima vrijednima 8 milijuna eura. Danas su potpisani ugovori za njih 49 u ukupnom iznosu od 7.403.704,63 eura (udio IPA sredstava: 6.293.148,95 eura), a visina pojedinačnih potpora kreće će se od 50.000 do 200.000 eura.

- Ovi projekti najbolja su priprema za strukturne fondove – istakla je Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica SAFU-a. Paul Vandoren, veleposlanik i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj izrazio je zadovoljstvo skorašnjim ulaskom Hrvatske u EU, kazavši da je to neponovljivo iskustvo za sve nas.

Ministar Maras je u svom govoru naglasio da je Ministarstvo poduzetništva i obrta iskoristilo u stopostotnom iznosu EU sredstva koja su bila na raspolaganju za jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u pretpristupnom razdoblju, a tim putem će se nastaviti i u korištenju strukturnih fondova.

- Prije nekoliko dana u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavljeni su projekti koji će biti financirani iz EU fondova, danas su u Ministarstvu poduzetništva i obrta potpisani novi ugovori. Vrijedno je spojiti znanost i poduzetništvo, ulagati u istraživanje i razvoj, jačati konkurentnost gospodarstva. Govorio sam da je moj rad mjerljiv. Brojke sve govore. Na početku mandata ove Vlade bilo je ugovoreno 37 posto IPA sredstava, danas je ugovoreno 73,4 posto, dakle u godinu i pol ugovorili smo koliko su naši prethodnici ugovorili u razdoblju 2007. do 2011. Taj će novac doprinijeti oživljavanju gospodarstva, pogotovo u vrijeme kad je novac u bankama većini teško dostupan, naglasio je potpredsjednik Grčić.
 

Cilj ove sheme odnosio se na jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika kroz  ulaganja u tehnologije i proizvodne metode koje promiču zeleno gospodarstvo, te jačanje razvojnih potencijala za nove i konkurentne proizvode u skladu s eko i drugim međunarodnim standardima. Uvođenjem međunarodnih eko standarda i energetski učinkovite tehnologije u proizvodne procese ojačat će se konkurentnost malih i srednjih poduzeća, kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu. Primjenom najbolje prakse  i uspješnih poslovnih modela lakše će se razviti novi, konkurentniji proizvodi.
 
 

Preuzimanja:


 

Galerija:

 


Pisane vijesti