Potpisano 35 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte vrijedne 793 milijuna kuna

Slika /slike/Službene fotografije za web_VladaRH/Poduzetništvo i obrt/shutterstock_108327083.jpg

U Vladi Republike Hrvatske potpisano je 35 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine, a koji se odnose na razvoj znanstvenih istraživačkih centara, opremanje bolnica i domova zdravlja, očuvanje kulturne i prirodne baštine, izgradnju studentskog doma te razvoj sudskog e-registra. 

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 793,2 milijuna kuna, od čega je 696,6 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU.

Ugovore koji se odnose na opremanje bolnica i domova zdravlja, očuvanje kulturne i prirodne baštine, izgradnju studentskog doma te razvoj sudskog e-registra potpisala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, a ugovore koji se odnose na razvoj znanstvenih istraživačkih centara potpisala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a ispred Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, spomenute je ugovore potpisao ravnatelj Tomislav Petric. Potpisivanju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da su krajnji korisnici najvažniji u ovom procesu, a na ministrima i Vladi je zadaća da sredstva iz EU fondova dođu do krajnjih korisnika. Čestitala je dobitnicima današnjih ugovora i timovima koji su radili na pripremi. „Ovo nije lako, ovo je proces koji traje, međutim, svi zajedno moramo raditi na ubrzavanju apsorpcije i korištenja fondova Europske unije“, kazala je ministrica.
 
Tom je prigodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasila da današnje potpisivanje ugovora za Znanstvene centre izvrsnosti znači prvi veliki iskorak vezan uz izvrsnost i znanost. „Povuklo se više od 373 milijuna kuna i omogućilo da 101 mladi znanstvenik ostane u Hrvatskoj“, istaknula je ministrica, dodavši da je poticanje izvrsnosti u znanosti i obrazovanju, uz cjelovitu kurikularnu reformu i reformu strukovnog obrazovanja, jedan od prioriteta Ministarstva znanosti i obrazovanja u ovom razdoblju. „Vjerujem da će Znanstveni centri izvrsnosti opravdati povjerenje, da će njihovi rezultati otvoriti nove smjerove u razvoju znanosti, ali i da će odgovarati na postojeće gospodarske probleme i izazove“, zaključila je ministrica Divjak te izrazila zadovoljstvo što će u idućih pet godina, koliko traju ovi projekti, svoje mjesto u svijetu znanosti pronaći mladi istraživači, u mentorstvu izvrsnih hrvatskih znanstvenika.
 
Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric naglasio je da su ovi ugovori mogli biti potpisani prije dvije godine, no tada nije bilo raspisanih natječaja. „Izuzetnom brigom Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u zadnjih godinu dana, pokrenuti su natječaji i doveli do toga da SAFU ima ugovoreno 11,5 mlrd kuna, što je, u odnosu na ranije razdoblje, uvećanje za desetak posto“, kazao je gospodin Petric, dodavši da se na ovome neće stati.
 
U ime grupe korisnika ugovora za razvoj poslovne infrastrukture - prisutnima se, u ime voditelja znanstvenih centara izvrsnosti, obratio profesor Medicinskog fakulteta riječkog Sveučilišta Stipan Jonjić, kazavši kako današnji ugovor posebno veseli jer su ovo sredstva namijenjena za razvoj znanstvenih istraživanja. „Znanost nam mora pomoći u razvoju društva“, kazao je te zaključio „Učinit ćemo sve da obrazujemo ljude koji će biti bolji od nas i ostati u našoj lijepoj zemlji da ju učine još ljepšom.“
 
Akademik Zvonko Kusić zahvalio je u ime druge grupe korisnika ugovora koji se odnose na opremanje bolnica i domova zdravlja, očuvanje kulturne i prirodne baštine, izgradnje studentskog doma i razvoj sudskog e-registra izrazivši zadovoljstvo odabirom najvažnijih nacionalnih parkova koji su simbol Hrvatske, koji su prepoznatljivi u svijetu. „Uvijek trebaš davati novce onome tko je najuspješniji, jer će ih taj znati najbolje iskoristiti“, kazao je akademik Kusić. Što se tiče projekata u zdravstvu, istaknuo je da pogođen najranjiviji i najvažniji dio zdravstva – primarna zaštita. „Zdravstvo je najbolje organizirani sustav koji postoji u ovome društvu, a deficita će, zbog rasta troškova lijekova i novih tehnologija, uvijek biti“, zaključio je akademik Kusić. 

Pisane vijesti