Potpisano 28 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte vrijedne 670 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/Vlada_potpisivanje ugovora_24_8_2017_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Vladi Republike Hrvatske potpisano je danas 28  ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine, a koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture te opremanje bolnica i socijalnih ustanova i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 670 milijuna kuna, od čega je 554,1 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU.
 
Ugovore koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture potpisala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a ugovore koji se odnose na opremanje bolnica i socijalnih ustanova te očuvanje kulturne i prirodne baštine potpisala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
 
Potpisivanju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric.
 
Tom je prigodom potpredsjednica Vlade Martina Dalić naglasila da današnje potpisivanje ugovora pokazuje da su napravljeni ''značajni koraci u ostvarivanju jednog od najvažnijih prioriteta Vlade i svih ministarstava, a to je brže korištenje europskih fondova''.
 
''Tome danas svjedoče i ugovori koje smo potpisali za poslovnu infrastrukturu, ovih 9, oni su dio paketa od ukupno 48 ugovora za ostvarivanje projekata poduzetničke i poslovne infrastrukture. Svih je tih 48 ugovora u tijeku potpisivanja i kroz taj poziv vrijedan 640 milijuna kuna diljem cijele Hrvatske jedinice lokalne samouprave moći će izgraditi poslovnu infrastrukturu kao mjesta kroz koja će poduzetnici moći poslovati na jednostavniji način, mjesta kroz koja će mladi poduzetnici-početnici dobiti jednostavniji i jeftiniji pristup kako različitim uslugama, što poslovnim, što infrastrukturnim, a i samom fizičkom prostoru za obavljanje poslovnih aktivnosti'', kazala je potpredsjednica Dalić.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da je iz programa "Kohezija i konkurentnost" u programskom razdoblju 2014.-2020., početkom godine bilo ugovoreno tek 9 posto sredstava, a do danas se taj postotak povećao na 25 posto ukupnih sredstava. ''To govori o nastojanjima Vlade da ubrza procedure i da što prije potpišemo ugovore koji će sigurno donijeti rast i razvoj u svim segmentima hrvatskog društva'', rekla je ministrica Žalac te dodala da je u samo sedam mjeseci mandata ove Vlade povučeno više sredstava nego u protekle tri godine.
 
Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric naglasio je da je SAFU zajedno s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije tijekom 2017. godine potpisala 80 ugovora vrijednih 10 milijardi kuna te je najavio potpisivanje ugovora vrijednih još 2 milijarde kuna do kraja godine.
 
U ime grupe korisnika ugovora za razvoj poslovne infrastrukture – a to su Grad Koprivnica, Grad Rijeka, Općina Kistanje, Grad Valpovo, Stari grad Đurđevac, Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o., Općina Barban, Grad Ivanić-Grad i Grad Garešnica – prisutnima se obratio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazavši kako današnji  ugovor posebno veseli ''jer ovo su sredstva koja su namijenjena za izgradnju poduzetničke infrastrukture i koja predstavljaju najdirektniju pomoć poduzetnicima za njihove aktivnosti''.
 
Ravnatelj Parka prirode Papuk Alen  Jurenac zahvalio je u ime druge grupe  korisnika ugovora koji se odnose na opremanje bolnica i socijalnih ustanova te očuvanje kulturne i prirodne baštine izrazivši uvjerenje kako će svaki ''od ugovora pridonijeti jačanju gospodarstva, ali i jačanju lokalne zajednice i društva u cjelini''.
 
Korisnici druge grupe ugovora su Bjelovarsko-bilogorska županija, Koprivničko-križevačka županija, Sisačko-moslavačka županija, Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, KBC Split, ŽB Čakovec, KB Merkur, OB Gospić, OB Varaždin, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj, Centar za pružanje usluga u zajednici Izvor, Centar za socijalnu skrb Zabok, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Javna ustanova Park prirode Papuk, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Javna ustanova Park prirode Učka, Franjevački samostan Vukovar, Grad Ludbreg i Grad Makarska.                           

Pisane vijesti