Potpisani ugovori i sporazumi vezani za provedbu ITU mehanizma u 7 urbanih područja

Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/Presentation1.jpg

Radi se o provedbi ITU mehanizma u Koprivnici, Čakovcu, Pazinu, Splitu, Varaždinu, Vukovaru i Sisku.

Potpisani ugovori iznimno su značajni jer omogućuju financiranje izrade Strategija razvoja urbanih područja u kojima se provodi ITU mehanizam.
Putem njih, urbana područja određuju svoje ciljeve, prioritete razvoja i ključne strateške projekte te one predstavljaju temelj za provedbu projekata koji će se financirati kroz ITU mehanizam.

Sporazumi o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći osiguravaju financijsku podršku kapacitetima u ITU gradovima koji će raditi na provedbi ovih projekata.
Ukupna vrijednost Sporazuma o tehničkoj pomoći koji su danas potpisani za 7 gradova - Koprivnicu, Čakovec, Pazin, Split, Varaždin, Vukovar i Sisak, iznosi 3,1 milijun eura.
 
U novom programskom razdoblju Hrvatska je, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13% sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj i to za svoja 22 grada, a ukupna alokacija iznosi 681,3 milijuna eura.
Spektar prihvatljivog ulaganja u novom je razdoblju proširen i odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, poduzetništvo, održiv turizam i druge sektore.
Za gradove je to jedinstvena prilika da integriraju svoja ulaganja i ostvare planiranu razvojnu viziju.

 

Pisane vijesti