Dodijeljeni ugovori iz Programa za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_9781.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svečana dodjela održala se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Ministar Šime Erlić dodijelio je u četvrtak ugovore vrijedne 1,35 milijuna eura za financiranje 23 infrastrukturna projekta i poboljšanje kvalitete života u općinama i gradovima u kojima živi romska nacionalna manjina, te jedan za Udrugu Nijemaca i Austrijanaca od 125 tisuća eura.
Uz predstavnike jedinica lokalne samouprave, nazočni su bili i saborski zastupnik Veljko Kajtazi te predsjednica Saveza Roma Republike Hrvatske "Kali Sara" Suzana Krčmar.

Programom se podržavaju projekti unaprjeđenja različite javne infrastrukture, a namijenjen je jedinicama lokalne samouprave koje imaju više od 1 posto pripadnika romske nacionalne manjine, pri čemu taj postotak čini najmanje 30 stanovnika pripadnika romske nacionalne manjine koji žive u toj jedinici lokalne samouprave.

"Programom Ministarstva za područja naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine dosad je, uključujući i danas dodijeljene ugovore, sufinancirana provedba 54 projekta s 2,37 milijuna eura. Ova je dodjela utjelovljenje Vladine politike prema nacionalnim manjinama koju provodimo od početka našeg mandata", istaknuo je ministar Erlić.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi u ime svih je zahvalio ovoj Vladi i ministru Erliću, ali i svima iz romske zajednice koji su prijavili projekte i surađuju s lokalnim jedinicama.
Kazao je kako vjeruje da će u budućnosti ugovora biti još i više, kao i da je ovo prva Vlada koja je prepoznala da područja naseljena Romima i drugim manjinama imaju svoje specifičnosti i da im je potrebna financijska pomoć za realizaciju projekata.
"Program se od početka pokazao vrlo uspješnim, što potvrđuje naš nedavni obilazak terena u Baranji s ministrom Erlićem, gdje se već vide poboljšanja s ranije financiranim projektima. To je i primjer svima kako se treba raditi i nadamo se da će se ovaj program nastaviti, jer čini veliki preokret za Rome, a posebice za mladu populaciju", kazao je zastupnik Kajtazi.

Na kraju svečanosti, uoči početka održavanja sjednice Vlade, pridružio se i premijer Andrej Plenković te je tom prilikom pozdravio uzvanike.

Na temelju danas dodijeljenih ugovora odobrava se financiranje 23 infrastrukturna projekta u gradovima Čakovec, Beli Manastir, Slavonski Brod, Sisak, Belišće, Đurđevac, Popovača, Kutina, Ludbreg, Mursko Središće, Vodnjan, te u općinama Hlebine, Mala Subotica, Kneževi Vinogradi, Legrad, Darda, Petlovac, Nedelišće, Rasinja, Petrijanec, Jagodnjak, Cestica i Podturen.

Ugovor Udruzi Nijemaca i Austrijanaca dodijeljen je za projekt izgradnje spomen kuće u Siraču, u iznosu od 125 tisuća eura.



Pisane vijesti