Potpisan ugovor za projekt Filozofskog fakulteta u Zagrebu financiran iz Norveškog financijskog mehanizma i EGP financijskog mehanizma

  • Slika /slike/Vijesti/2023/potpisivanje_2_6_2_2023.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu potpisan ugovor koji regulira bilateralnu inicijativu između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške s ciljem razmjene znanja i iskustava te unaprjeđenja norveških studija na Filozofskom fakultetu.

Svečanosti su prisustvovali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj NJ. E. Haakon Blankenborg te dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Domagoj Tončinić.
Složili su se kako je inicijativa izvrstan temelj za dodatno osnaživanje bilateralnih odnosa Hrvatske i Norveške te jačanje jezičnog i kulturnog razumijevanja, a Filozofski fakultet će ovim projektom dodatno poduprijeti norveške studije.
Inicijativa će se provoditi u partnerstvu s norveškim Filozofskim fakultetom – Centrom za norveške studije u inozemstvu, Sveučilišta u Agderu.
 
Ovaj projekt, čija je ukupna vrijednost 98.670,00 eura, u potpunosti je financiran sredstvima Fonda za bilateralne odnose, a provodi se od siječnja 2023. do kolovoza 2024. godine.
Fond je namijenjen financiranju inicijativa i projekata za jačanje bilateralnih odnosa Hrvatske sa zemljama donatorima Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom. Sredstva u ukupnom iznosu od 2.768.000 eura mogu se koristiti do travnja 2025. godine, a uspostavljena su u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Financijskog mehanizma Kraljevine Norveške. 

Za vrijeme trajanja projekta, u sklopu 3 semestra, na Katedri za skandinavistiku Odsjeka za anglistiku bit će angažiran norveški profesor koji će držati predavanja norveškog jezika i kulture. Istodobno će se norveškom profesoru omogućiti učenje hrvatskog jezika u Croaticumu – Centru za hrvatski jezik.
Potpisnici i ostali sudionici današnje svečanosti složili su se kako je nadogradnja kapaciteta Katedre izvrstan doprinos već potvrđenim prijateljskim odnosima Hrvatske i Norveške.
 



Pisane vijesti