Potpisan ugovor o dodjeli 121 milijun kuna Institutu za fiziku

  • Slika /slike/Vijesti/Institut za fiziku_4_4_2018_3.jpg
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja svečano je u srijedu potpisan ugovor o dodjeli nešto više od 121 milijun kuna bespovratnih sredstava Institutu za fiziku za strateški projekt „Centar za napredne laserske tehnike (CALT)" u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020.".

Ugovor su uz ravnatelja Instituta za fiziku Marka Kralja potpisali ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Ministrica Žalac prilikom potpisivanja naglasila je kako je od ukupne alokacije od 10,7 milijardi eura iz EU fondova Hrvatska dosad ugovorila 40 posto, odnosno 4,2 milijarde eura te da je u ovoj godini cilj razinu ugovorenosti podići na 60 posto.

Posebno je pritom naglasila važnost ulaganja u znanost i istraživanja koje se mnogu primijeniti u gospodarstvu te u tom kontekstu najavila izmjene u Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija".

„Financiranje ovog projekta dio je nastojanja Ministarstva znanosti i obrazovanja da se unaprijedi infrastruktura u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija kako bi se omogućilo provođenje izvrsnih i međunarodno konkurentnih znanstvenih istraživanja", istaknula je tom prigodom ministrica Divjak.
Ovakvim projektima, dodala je, spriječit će se odlazak najboljih mladih stručnjaka iz Hrvatske, odnosno privući njihov povratak u Hrvatsku.

Institut za fiziku dobivenim sredstvima planira unaprijediti i razviti novu znanstveno-istraživačku infrastrukturu temeljenu na naprednim laserskim tehnikama. Projektom će se u potpunosti obnoviti zgrada jednog krila instituta i opremiti naprednim laserskim i optičkim sustavima i time stvoriti okruženje za uspješno i funkcionalno održavanje aktivnosti Centra za napredne laserske tehnike, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

Pisane vijesti