Potpisan prvi ugovor u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

  • Slika /slike/Vijesti/Galerije/Švicarska Hrvatska potpisivanje ugovora/Švic_Hr_potpisivanje_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisalo je prvi u nizu ugovora u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, unutar tematskog područja Okoliš i infrastruktura u vrijednosti švicarske darovnice od 1,07 milijuna švicarskih franaka.

Ovim ugovorom osigurat će se priprema studije izvedivosti te konačni prijedlozi projekata u skladu s Okvirnim sporazumom između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Cilj je utjecati na smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije, kao i pripremiti natječajnu dokumentaciju za projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području Gorskog kotara u ukupnoj vrijednosti švicarskog doprinosa od 21,5 milijuna švicarskih franaka.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann,  državna tajnica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te veleposlanik Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević.

„Potpisivanjem ovog ugovora potvrdili smo važnost i značaj dobrih odnosa sa Švicarskom konfederacijom, koja je vrijedan partner hrvatskim tvrtkama i institucijama. Uvjerena sam da će se i u narednom razdoblju ova suradnja uspješno nastaviti“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

“Veseli nas činjenica da se švicarska darovnica unutar tematskog područja Okoliš i infrastruktura odnosi upravo na Gorski kotar, regiju koja po svojim topografskim karakteristikama podsjeća na švicarsku Alpsku regiju i gdje je pitanje zaštite okoliša od posebne važnosti”, izjavio je veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann te istaknuo izvrsnu suradnju s Ministarstvom i hrvatskim partnerskim organizacijama.

Provedbom projekata na području Gorskog kotara unaprijedit će se odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, kao i vodoopskrbna infrastruktura. Osiguranje boljeg i pouzdanijeg pristupa javnim komunalijama doprinijet će i zaštiti podzemnih i površinskih voda. Republika Hrvatska sufinancira navedene projekte u iznosu od 15 posto.

Pisane vijesti