Posjet ministrice Žalac Njemačkoj

Slika /slike/Vijesti/Zalac Njemacka_29.01.2019.png

Ministrica Žalac posjetila je Fraunhofer institut radi konkretizacije suradnje dviju zemalja u području znanstveno−istraživačke i gospodarske suradnje

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je 28. i 29. siječnja posjetila Institut za sustave solarne energije Fraunhofer (Fraunhofer ISE) u Freiburgu. Domaćini posjeta bili su direktori Instituta prof. dr. Hans−Martin Henning i dr. Andreas Bett. Organizirani su sastanci s vodećim znanstvenicima i obilazak laboratorija instituta Fraunhofer ISE te prezentacija najsuvremenije tehnologije u području fotovoltaik sustava.

Fraunhofer je najveći institut na svijetu u području primijenjenog istraživanja. S glavnim sjedištem u Münchenu, uključuje 72 instituta i istraživačka centra s 25 tisuća zaposlenih te ukupnim godišnjim prihodom od 2,3 milijarde eura. Institut za sustave solarne energije, Fraunhofer ISE, s 500 znanstvenika ima godišnji proračunski prihod od 80 milijuna eura.

Posjet ministrice Žalac Fraunhofer institutu organiziran je u cilju konkretizacije suradnje između Hrvatske i Njemačke u području znanstveno−istraživačke i gospodarske suradnje. Razmotrene su mogućnosti realizacije Programa Vallis Solaris u Hrvatskoj i na koji način bi pridonio regionalnom razvoju Hrvatske, s posebnim naglaskom na manje i nedovoljno razvijena hrvatska područja. Ovaj Program sadrži tri provedbene komponente: 1) suradnju s hrvatskim sveučilištima i institutima u cilju prijenosa i razvoja tehnologija; 2) uspostava i prijenos vodeće tehnologije pohrane električne energije te proizvodnje stacionarnih i mobilnih baterijskih sustava u Hrvatskoj; 3) proizvodnja fotonaponskih modula i pripadajuće opreme. Investicijski plan Programa Vallis Solaris podijeljen je u 4 faze te omogućava početak proizvodnje već nakon godine i pol dana, a proizvodni maksimum nakon 8 do 10 godina. Visina investicije samo u fotonaponskoj komponenti Programa iznosi 5 milijardi eura s 5000 novozaposlenih i znatnim makroekonomskim učinkom na hrvatski izvoz. Razmotreni su i uvjeti za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju s Vladom Republike Hrvatske kojim bi se pružila podrška realizaciji Programa.
 

Pisane vijesti