Početna konferencija strateških projekata za potporu upravljanju Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR)

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/Ministar Erlić 2.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Konferenciju je u Zagrebu organizirao MRRFEU, a otvorio ju je ministar Erlić uz slovenskog kolegu ministra Jevšeka.

Platforma EUSAIR predstavlja grupaciju sastavljenu od predstavnika zemalja članica Europske unije - Hrvatske, Slovenije, Italije i Grčke, te zemalja nečlanica - Albanije, San Marina, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. Pokrenuta je prije 10 godina kako bi se uspostavile čvršće veze i suradnja jadranskih i jonskih gospodarskih komora, sveučilišta, gradova i parlamenata, a posljednjim širenjem članstva na Sjevernu Makedoniju i San Marino (2020. i 2022.) postala je makroregionalna strategija s najvećim brojem nečlanica Europske unije i jedina u kojoj je nečlanica više nego članica. Budući da su svi glasovi jednakovrijedni, to govori i o snažnijoj povezanosti ovih zemalja i intenciji da se i na ovaj način učine dodatni napori u iskazivanju podrške proširenju Europske unije.
 
Hrvatska trenutno predsjeda Strategijom, a današnjom konferencijom započelo je upravljanje njenim trima strateškim projektima koji će administrativno pripremiti kapacitete za upravljanje financijskim okvirom kako bi se ostvarili ciljevi od zajedničkog interesa. Strategija se oslanja na 5 tematskih stupova, a bave se plavim rastom, povezivanjem, kvalitetom okoliša, održivim turizmom te socijalnim pitanjima.
 
„Hrvatska se kao vodeći partner u provedbi ovih procesa snažno zalaže za daljnje unaprjeđenje suradnje kako bi se međusobne aktivnosti još bolje i trajnije uskladile. Ono što nas povezuje, a to je obilje gospodarskih, kulturnih, prirodnih i okolišnih potencijala, moramo efikasnije iskoristiti, a sada, uz značajna sredstva koja su nam na raspolaganju za ove ciljeve, imamo i osigurane financijske preduvjete. Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu pametnim upravljanjem i dobrom suradnjom omogućiti da jadransko-jonska regija brže prosperira na principima održivog razvoja“, izjavio je ministar Šime Erlić.
 
Aleksander Jevšek, ministar kohezije i regionalnog razvoja Slovenije, dijeli takva razmišljanja i posvećenost istim ciljevima.
„Moram iskazati zadovoljstvo današnjim susretom koji još jednom pokazuje našu odgovornost u provedbi zajedničkih projekata. Slovenija aktivno podržava ovu inicijativu od njezina uspostavljanja 2014. godine, a danas je ona toliko snažna da je prepoznata u Europskoj uniji kao jedna od najuspješnijih makroregionalnih strategija. Vjerujem da će dosadašnja postignuća, kao i realizacija daljnjih planova koje smo definirali, dodatno integrirati i povezati naše zemlje u jadransko-jonskoj regiji“, kazao je slovenski ministar Jevšek.
 
Konferencija je ujedno poslužila za još jednu potvrdu izvrsne suradnje Hrvatske i Slovenije, osobito kroz Interreg program u okviru kojega su dvije zemlje dosad realizirale brojne projekte, a u novom programskom razdoblju otvaraju se dodatne prilike za jačanje partnerstva.
 

Pisane vijesti