Početna konferencija hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_3516.JPG
  • Slika

1. lipnja započelo je predsjedanje Republike Hrvatske pod motom "Strategija Europske unije za jadransku i jonsku regiju: plavo-zelena strategija budućnosti".

Početna konferencija održana je danas u Zagrebu u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nacionalnih sukoordinatora, te Ministarstva turizma i sporta.
Na konferenciji je prisustvovalo preko 280 sudionika iz zemalja sudionica Strategije EU za jadransku i jonsku regiju te predstavnika regionalne i lokalne razine iz Republike Hrvatske.
Hrvatska je ovom prilikom predstavila program predsjedanja s naglaskom na glavna događanja i brojne tematske susrete i sastanke koji će se održati.

Ministar Šime Erlić u svom je uvodnom govoru istaknuo kako Republika Hrvatska predsjedanjem želi dati dodatni doprinos razvoju ove regije i učvrstiti suradnju i zajedničko djelovanje država sudionica. Ministar je naglasio kako je uvođenje novog socijalnog stupa u Strategiju (uz već postojeća četiri koji se bave plavim rastom, povezivanjem, kvalitetom okoliša i održivim turizmom) značajan korak naprijed u smjeru stvaranja prosperitetne regije u kojoj su potrebe ljudi u središtu javnih politika.
 
Na inauguracijskoj konferenciji hrvatskog predsjedanja nazočnima su se obratili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, te direktor za Europsku teritorijalnu suradnju Europske komisije Slawomir Tokarski.

Strategija za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) pokrenuta je 2014. s ciljem uspostave veza i suradnje jadranskih i jonskih gospodarskih komora, sveučilišta i gradova te parlamenata.
Države sudionice su Hrvatska, Italija, Grčka, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i San Marino.
Širenjem članstva 2020. i 2022. godine na Republiku Sjevernu Makedoniju i Republiku San Marino, Jadransko-jonska strategija postaje makroregionalna strategija s najvećim brojem nečlanica Europske unije i jedina je u kojoj je nečlanica više nego članica.
 

Pisane vijesti