Otvoreno oporavilište za životinje Dumovec

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_8663.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Projekt je sufinanciran EU fondovima te sredstvima državnog i zagrebačkog proračuna.

Ovaj objekt, vrijedan oko 3 milijuna eura, značajan je za cijelu Hrvatsku, a danas su ga otvorili ministar Šime Erlić i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, uz ravnatelja Zoološkog vrta Grada Zagreba Damira Skoka.

Ministar Erlić objasnio je kako je riječ o 3 faze projekta, u što je ukupno uloženo preko 7 milijuna eura europskih sredstava čemu treba dodati i sufinanciranja Grada i Vlade. Istaknuo je da se kroz prioritet ulaganja u zaštitu prirodne baštine na području Hrvatske, iz EU fondova realiziralo 52 projekta te su se brojni nacionalni i parkovi prirode modernizirali, a među njima i Medvedgrad u Parku prirode Medvednica.
"Ulaganja se nastavljaju te s nikad većom EU omotnicom sredstava financiramo većinu javnih ulaganja na području Hrvatske, pa tako i u Zagrebu, gdje će se realizirati brojni projekti, od Paromlina i biciklističkih staza do niza ulaganja u vrtiće, obrazovnu infrastrukturu i kulturnu baštinu", kazao je ministar.

Gradonačelnik Tomašević izrazio je zadovoljstvo današnjim otvorenjem.
"Objekti poput ovog u Dumovcu ne postoje u Hrvatskoj, tako da će ovo biti itekako značajno za rad na zaštiti prirode i biološkoj raznolikosti, za znanstvenike iz cijele Hrvatske, a ne samo iz grada Zagreba", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Kako je pojasnio ravnatelj Skok, u oporavilištu će se moći oporavljati divlje životinje koje se zbrinjavaju iz prirode zbog ozljede ili iscrpljenosti, a njegov će rad biti bitan i za državne službe, poput carine i inspekcije, jer će se omogućiti zbrinjavanje zaštićenih vrsta. Također će biti omogućena bolja skrb za sve napuštene životinje. 
Novi smještajni kapaciteti djeluju u sklopu Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba te imaju uvjete za prihvat i prijevoz životinja i pružanje veterinarske skrbi.

Izvor: HINA



Pisane vijesti