Otvorena rekonstruirana i modernizirana biciklističko-pješačka staza između Osijeka i Bilja

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Listopad/Bilje/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Prigodnim presijecanjem vrpce, danas (22. listopada 2021. godine) i službeno je otvorena rekonstruirana i modernizirana biciklističko-pješačka staza između Osijeka i Bilja, uključujući i dio kroz Blatnu ulicu u Bilju, ukupne dužine od 4,2 kilometra. Time je ujedno završen Projekt „Biciklističko-pješačka staza Biljska cesta“, čija je ukupna vrijednost 9,28 milijuna kuna, a od toga bespovratna sredstva Europske unije iznose 7,5 milijuna kuna. Nositelj projekta je Općina Bilje, a projekt je započeo 3. rujna 2019. godine, s planom završetka u roku od 24 mjeseca, što je i ostvareno. Naravno, ova dionica je sastavni dio ukupnog projekta modernizacije biciklističko-pješačke staze između Osijeka i Bilja, čija je ukupna dužina 5,8 kilometara.

Cilj projekta „Biciklističko-pješačka staza Biljska cesta“ u cijelosti je ostvaren, a to je prilagodba infrastrukture zakonskim zahtjevima kako bi se povećala sigurnost biciklista te omogućila fleksibilna veza prema linijama javnog prijevoza u Gradu Osijeku, dok se istodobno želi smanjiti korištenje osobnih automobila u prometu. Projekt je obuhvatio rekonstrukciju postojeće nosive konstrukcije staze, bankina, nasipa i usjeka, povećanje širine staze, novu signalizaciju, izvedbu zaštitne ograde te rekonstrukciju Blatne ulice u cijelom profilu ulice. - Ova biciklistička staza je nastavak niza projekata koji se rade na području Osječko-baranjske županije kroz fondove EU, ali i proračune države, općina, gradova i naravno županije.

Projekt je i simbolično, ovaj put biciklističkom stazom, a ne mostovima i cestama, spojio hrvatsku Baranju i Slavoniju. Pred nama je vrijeme još intenzivnije komunikacije i kretanja kroz prirodu, biciklom i pješice, vrijeme kretanja i turističkih obilazaka Baranje. Danas se biciklom može doći od Đakova i dalje do Kopačkog rita, Zmajevca i drugih turističkih destinacija u Baranji, a ta mjesta sve više dobivaju na važnosti i vidljivosti, i to ne samo u Osječko-baranjskoj županiji nego i cijeloj Hrvatskoj, Europi i svijetu. Radi se sustavno i planski, pa ova staza ima i dodanu vrijednost ne samo u turizmu i spajanju Slavonije i Baranje biciklističkom stazom, nego povećavamo i sigurnost biciklista i pješaka uz cestu koja je izuzetno prometna - rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je ovo primjer uspješnog korištenja sredstava iz fondova EU, a na angažiranju u ovom i ostalim projektima posebno je zahvalio ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak, kao i Željku Cickaju, načelniku Općine Bilje.


- Biciklističku stazu čini 4,2 kilometra na području Općine Bilje, međutim još 1,6 kilometra te staze nalazi na području Grada Osijeka, pa je njena ukupna dužina 5,8 kilometra, a ukupna vrijednost projekta je 11,2 milijuna kuna. Staza povezuje Općinu Bilje i Grad Osijek, veliki je benefit za dnevne migracije građana, ali i turizam jer Općina Bilje nudi značajne prirodne ljepote, ugostiteljske i ostale turističke sadržaje te u najboljem smislu dopunjuje ponudu grada Osijeka - rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj istaknuo je značaj izgrađene biciklističke staze te se zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta. - Otvorenje biciklističke staze u Bilju našoj općini znači mnogo. Riječ je o vrijednom zajedničkom projektu Grada Osijeka i Općine Bilje, a zahvaljujem Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ministrici Nataši Tramišak na dodijeljenih nešto više od 900.000 kuna za ovaj projekt, čime su znatno smanjeni troškovi udjela Općine. Grad Osijek je putem ITU mehanizma izdvojio 7,5 milijuna kuna, a ostatak Općina Bilje. Ova će staza najviše poslužiti dnevnim migracijama naših mještana na putu prema Osijeku i obrnuto, ali i cikloturistima kojih je sve više - kazao je Cickaj.

- Cilj izgradnje ovakve infrastrukture je povezivanje okolnog područja s gradom, odnosno jačanje Urbane aglomeracije Osijek. Oko 39 kilometara biciklističkih staza izgrađeno je putem spomenutog mehanizma teritorijalnih ulaganja. Vrijednost ulaganja iz fondova Europske unije je gotovo 40 milijuna kuna, a kada tu dodamo i vlastita sredstva općina u okruženju, govorimo o ulaganjima većim od 60 milijuna kuna. Ovakvi projekti stavljaju Osječko-baranjsku županiju na vrh u Republici Hrvatskoj po pitanju korištenja bicikala kao oblika prijevoza, urbane mobilnosti i održivog javnog prijevoza, a svoju namjenu ovaj tip prijevoza nalazi i u turističkom smislu. Vjerujem da ćemo i kroz novi mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja Grada Osijeka razvijati jednako kvalitetne projekte s obzirom da se alokacija povećava i da će biti još kvalitetnih prilika - naglasila je ministrica Nataša Tramišak.

 



Pisane vijesti