Otvorena Providurova palača u Zadru čija je obnova sufinancirana s 56,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

  • Slika /slike/Vijesti/2022/travanj/Zadar/278769615_432141275386707_6961243949020961390_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u Zadru je nazočila svečanosti otvorenja obnovljene Providurove palače koja zajedno s ranije obnovljenom Kneževom palačom čini kompleks zvan “Dvije palače”. 

Projekt obnove Providurove palače vrijedan je više od 66 milijuna kuna od čega je čak 56,5 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije.
 
Tom je prilikom ministrica Tramišak istaknula kako je projekt obnove Providurove i Kneževe palače jedan od pozitivnih primjera kako i na koji način se integrirala kultura u atrakcijsku osnovu održivog razvoja turizma.
 
"Ovaj je projekt iznimno uspješan i na ponos je cijele zajednice, Grada Zadra i Zadarske županije, koji su među uspješnijim u povlačenju europskih sredstava. Više od 1600 projekata realizirano je upravo ovdje u Zadarskoj županiji, sufinanciranih s ukupno 3,8 milijardi kuna bespovratnih EU sredstava", rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica se osvrnula i na mogućnosti financiranja budućih projekata u okviru nove financijske perspektive u razdoblju od 2021.- 2027. godine.
 
“U finalnoj smo fazi programiranja novih 25 milijardi eura iz fondova Europske unije u okviru kojih će, među ostalim, postojati daljnja mogućnost financiranja kulture. Govorimo o doista izdašnim sredstvima i to 900 milijuna kuna u okviru Programa konkurentnost i kohezija, zatim u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa dodatnih 1,4 milijarde kuna kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja te 205 milijuna kuna za ulaganja u valorizaciju kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga na otocima”, istaknula je ministrica te dodala kako je Grad Zadar zajedno sa svojom županijom pokazao da može i zna iskoristiti prilike koje pružaju fondovi EU.
 
Prostor Dvije palače, kako je najavio gradonačelnik Zadra Branko Dukić, postat će kulturni dnevni boravak Zadra otvoren svim građanima i posjetiteljima cijele godine.

"Velikih integriranih kulturnih priča ima puno, ali mi bismo, naravno, voljeli da ih je još više. Međutim, ovako velikih i uspješnih projekata kao što je ovaj kompleks Kneževe i Providurove palače u Zadru nema puno u Hrvatskoj", istaknula je  na otvorenju ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture i medija istaknula je i zadovoljstvo što taj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture.

"Čini mi se kao da je bilo prije godinu ili dvije kad smo otvorili Kneževu palaču. Sve je išlo nekim svojim redom i jako smo sretni da je ovaj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture, kuća otvorena svim Zadranima, svim posjetiteljima, da će ovdje naći svoj prostor i svoj dom svi umjetnici i kreativci koje smo mogli večeras čuti u fragmentima i nastaviti divnu tradiciju zadarskih umjetnika”, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Novi kompleks Dvije palače, koji predstavlja integralnu cjelinu Providurove i Kneževe palače, prostire se na sedam tisuća metara četvornih. Većina prostora namijenjena je izložbeno-galerijskoj djelatnosti, dok su za glazbena i filmska događanja rezervirana velika Polivalentna dvorana opremljena DCP projektorom i platnom, kapacitetom puno veća od Koncertne dvorane Braće Bersa u Kneževoj palači.
 

Pisane vijesti