Ministrica Tramišak u posjeti Kraljevini Norveškoj

  • Slika /slike/Vijesti/2022/travanj/Norveška/279181248_435028965097938_3751790128900494993_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije NatašaTramišak, zajedno s državnim tajnikom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenkom Lucičem u posjeti je Kraljevini Norveškoj u svrhu razmjene iskustava te razgovora o rezultatima  programa financiranih u okviru Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške za razdoblje 2014. – 2021., kao i o budućim prioritetima  i područjima ulaganja u narednom razdoblju.

U okviru ranije spomenutih Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi dva programa ukupne vrijednosti 52,7 milijuna eura od čega se 20 milijuna eura odnosi na program “Energija i klimatske promjene”, a 32,7 milijuna eura na program „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Slijedom navedenog, prilikom posjete Kraljevini Norveškoj, ministrica Tramišak je održala sastanke u Norveškoj upravi za vodne resurse i energiju, zatim u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške te Ministarstvu nafte i energetike.

Tijekom sastanaka ministrica je istaknula kako Republika Hrvatska zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, geološkom ambijentu te klimi, ima vrlo povoljne uvjete za korištenje obnovljivih izvora energije, a upravo su ti oblici energije definirani kao poseban nacionalni interes i u Strategiji energetskog razvoja te zakonodavnom okviru o energetici.

„Provedba programa „Energija i klimatske promjene“ predstavlja značajan iskorak na hrvatskoj nacionalnoj razini u energetskom sektoru, a ponajviše zbog toga što je veliki broj javnih i privatnih dionika dobio priliku sufinancirati svoje projektne ideje u tom području.“, kazala je ministrica te zahvalila programskim partnerima iz Kraljevine Norveške na potpori u pripremi i provedbi spomenutog Programa.

Osim toga, ministrica je istaknula i izvrsnu suradnju s programskim partnerom, Energetskim institutom Hrvoje Požar te dodala kako je tehnička i stručna podrška Instituta neophodna u rješavanju aktualnih klimatskih izazova kroz povećanje energetske učinkovitosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj.

„U nedavno objavljenim Pozivima za dostavu projektnih prijedloga, Program je privukao veliki interes širokog spektra hrvatskih organizacija za sudjelovanje u aktivnostima Programa na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kroz suradnju s partnerima iz država donatora“, kazala je ministrica te dodala kako je Republika Hrvatska itekako zainteresirana za nastavak suradnje s državama donatorima u okviru Programa sljedeće generacije, kao i drugim područjima od zajedničkog interesa.

Konačno, ministrica je kazala kako je Republika Hrvatska predana radu na daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa s državama donatorima te nudi svu potrebnu podršku i stručnost tijekom procesa programiranja i pregovaranja budućih Programa u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških financijskih mehanizama.

 

Pisane vijesti