Otvoren "Tehnološki inkubator Nova Gradiška"

  • Slika /slike/Vijesti/2020/Kolovoz/218.2020/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, otvorila je „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“.

Tehnološki inkubator Nova Gradiška međunarodno je priznat centar za razvoj inovativnog, na znanju i novim tehnologijama zasnovanog poduzetništva. Ponudom visokokvalitetne poslovne infrastrukture i visokokvalitetnih specijaliziranih usluga poslovne podrške stvaraju se uvjeti za intenzivni rast i razvoj i unapređenje konkurentnosti regionalnog poslovnog sektora te pametnog i održivog razvoja Brodsko-posavske županije i šire regije.
 
„Ovakav projekt financiran sredstvima Europske unije jedan je od kvalitetnih primjera na koji i kakav način treba koristiti sredstva Europske unije“, istaknula je ministrica tijekom završne konferencije projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“.

Ministrica Tramišak je dodala da kada govorimo o prioritetnoj osi „Poslovna konkurentnost“ i svemu onome što je bilo moguće financirati kroz istu, govorimo o EU projektima koji su bili namijenjeni poduzetnicima, njihovim projektima razvoja izgradnje, opremanju njihove infrastrukture, a nastavak toga zasigurno i veliku snagu tim projektima dao  je i javni sektor, gradovi i županije, i svi koji su prepoznali priliku graditi ovakve zgrade, poduzetničke centre, tehnološke inkubatore, poduzetničke inkubatore, akceleratore ali dakako i poduzetničke i poslovne zone.

„Važno je istaknuti viziju i veliku suradnju regionalne i lokalne samouprave, gradova i županija, ali isto tako i regionalnog koordinatora koji je podržao sa svojim uslugama provedbu ovog projekta“, kazala je Tramišak.

Ministrica je naglasila kako će gotovo 29 milijuna kuna visoko tehnološki opremljen projekt koji se prostire na 5 000 kvadrata, zasigurno privući nove poduzetnike, pomoći razvoju postojećih poduzetnika ali i dalje razvijati nove projekte.

„Sve ovo govori da imate viziju razvoja gospodarstva, ne samo na lokalnoj razini već i na široj regionalnoj razini. Svi ovi projekti koji su komplementarni, dakle i poduzetnička zona i inkubator, ali i centar kompetentnosti koji ste potpisali, doprinijeti će daljnjem razvoju i širenju jedne poduzetničke poslovne klime koja je vrlo pozitivna“, rekla je ministrica.

“Kada govorimo o kontektstu povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, danas smo na više od 99% ugovorenih sredstava“, istaknula je.

Ministrica Tramišak iznijela je podatak kako je 10,6 milijardi eura ugovoreno iz fondova Europske unije.

„Kada govorimo o povučenosti sredstava tj. o onome što je već isplaćeno krajnjim korisnicima, tu smo na nešto više od 39%. Svim ovim projektima koji su sada u tijeku i u sljedeće dvije godine, mi ćemo zasigurno taj postotak povećati i doći ćemo vrlo brzo i do konačnog cilja, a to je 100% povučenost sredstava“, kazala je Tramišak.

Upravo ovakvi projekti nam to garantiraju, istaknula je ministrica te je nadodala kako je vrlo bitno za spomenuti to da se radi na izmjeni karta regionalnih potpora.

„Već sada smo u suradnji s Europskom komisijom kako bismo već 2021. godine omogućili da karta regionalnih potpora za poduzetnike i svi oni natječaji koji će biti raspisivani tijekom ove i sljedećih godina omoguće da sa bespovratne potpore od 35% ili 45% koje ste koristili u ovom programskom razdoblju, dođete na 55% i čak 70% . Ovo znači da ćete za svaki projekt koji imate u planu razvijati, a govorimo o izgradnji novih kapaciteta ili kupovanju nove moderne, kvalitetnije opreme za razvoj poslovanja, moći doći do 70% bespovratne potpore. To je dakako jedan značajan impuls kada govorimo u kontekstu povlačenja sredstava na području svih slavonskih županija gdje imamo nekoliko tisuća ugovorenih projekata. Kada govorimo o samom poduzetništvu, govorimo o 4-5 milijardi kuna vrijednih projekata“, nadodala je ministrica.

Ministrica je ovom prilikom pohvalila Brodsko-posavsku županiju koja je u okviru projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“ do sada ugovorila 1.84 milijardi kuna vrijednih projekata.

„Čestitam Vam na projektima na kojima ste započeli provedbu ili ste ih proveli i želim Vam da pripremate i nastavite pripremati tako kvalitetne projekte za novo programsko razdoblje, za program oporavka i da ih realizirate u sljedećem razdoblju“, završila je ministrica.

Pisane vijesti