Ministrica Tramišak: Reforme koje EU traži su već započete

Slika /slike/Vijesti/2020/Kolovoz/218.2020/118215100_139499161152226_3378408404271719483_n.jpg

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak gostovala je u N1 studiju uživo gdje je govorila o dobrim rezultatima za razdoblje 2014.-2020.

„Do sada je ugovoreno 99,2 posto dodijeljenih sredstava, a svaki od EU projekata ima procedure, prvi korak je pripremiti i ugovoriti sredstva, tijek provedbe je 2-3 godine, mnogi su u završetku.  Očekujemo verifikaciju projekata u vrijednosti još 3 do 4 milijarde te da ćemo biti na 47 do 50 posto isplaćenih sredstava“, poručila je.

Prvi korak je napravljen, poručila je, dok je drugi korak pojednostavljenje procedura i ubrzavanje odobravanja troškova.

„Nedostaje ljudi u sustavu kontrole postupaka javne nabave, to kadrovski moramo pojačati kako bismo još uspješnije povukli sredstva. Nećemo ići u nova zapošljavanja već ćemo vidjeti gdje možemo povući postojeće zaposlenike, no važno je reći da ukoliko dođe do novih zapošljavanja, njihove plaće bit će financirane iz fondova EU u vrijednosti od 85 posto sredstava, 15 posto će biti financirano iz državnog proračuna“, istaknula je.

Sada je pred nama novo programsko razdoblje za sedam godina, za koje su se, tvrdi ministrica, jako dobro pripremili.

„Znamo što je bilo traženo, gdje je bilo najviše prijava, to ćemo opet predvidjeti i ojačati, a bitni su i regionalni operativni programi. Recimo panonska regija od 2021. imat će povećano sufinanciranje, ne više maksimalno 45 posto nego 55 do 75 posto potpore za proizvodne investicije i opremu“, napomenula je.

Od projekata je posebno istaknula digitalizaciju sustava obrazovanja, širokopojasnu infrastrukturu, velike projekte digitalizacije.

„Za korisnike ja vrlo bitno da odmah krenu s radom nakon što su dobili ugovor, ako oni kasne ne možemo ni mi dalje, komunikacija je ključna“, rekla je i ponovila da je programiranje ključ.

Podsjetila je da HAMAG BICRO ima otvoren poziv za kredite za likvidnost, a da iz programa oporavka očekujemo 200 milijuna do kraja godine.

„Što se tiče reformi koje EU traži, one su već započete, kreira se nacionalni plan reformi i plan oporavka“, poručila je uz zaključak da su svi u Vladi tim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te da imaju odličan plan za što brži izlazak iz krize.
 

Pisane vijesti