Otočnom vijeću prezentirane mogućnosti ulaganja iz EU fondova za jedinice lokalne samouprave, poduzetnike i poljoprivrednike

Slika /slike/Vijesti/Otocno_vijece_1.JPG

Otvoreno je više natječaja među kojima i oni za potporu poduzetnicima u proizvodnji i turizmu, te za mlade poljoprivrednike. Do kraja godine očekuju se novi pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava.

Ulaganja u otoke iznose oko 1,5 milijardi kuna godišnje, a u 2014. godini su povećana na 1,8 milijardi kuna od čega je glavnina uložena u bolju prometnu povezanost za što je i Jadrolinija nabavila četiri nova trajekta, te razvoj prometne i komunalne infrastrukture na otocima, istaknuto je na sjednici Otočnog vijeća održanoj u Bolu na otoku Braču gdje se danas i sutra održava svečana dodjela oznake „Hrvatski otočni proizvod“.

Uz razmatranje Izvješća o učincima provedbe Zakona o otocima za 2014. godinu, Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede predstavili su mogućnosti ulaganja na otocima iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. , te Program ruralnog razvoja.
 
Trenutno je otvoreno više natječaja koji su prihvatljivi i za ulaganja na otocima, a uz one za ulaganja u proizvodnju, sredinom listopada objavljen je i poziv u vrijednosti 304 milijuna kuna namijenjenih podršci razvoja malih i srednjih poduzetnika u turizmu.
 
Do kraja ove godine očekuje se objava više poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, a među njima onih za jačanje djelatnosti  istraživanja, razvoja i inovacija poslovnog sektora, ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, kulturnu baštinu, e-škole i drugi.
 
Što se tiče Programa ruralnog razvoja valja izdvojiti da se od početka ovog mjeseca primaju i prijave na natječaj za potporu mladim poljoprivrednicima, a članovima Otočnog vijeća ovom prigodom predstavljene su i mogućnosti koje se pružaju kroz mjeru 7. jedinicama lokalne samouprave za financiranje osnovne komunalne infrastrukture (vodoopskrba,odvodnja, ceste...) do usluga usmjerenih na povećanje kvalitete života (dječji vrtići, društveni domovi, tematski parkovi, staze...), kao i mogućnosti financiranja  za područja s težim uvjetima gospodarenja.  Objava ovog natječaja očekuje se kroz mjesec studeni.
 
Članovi Otočnog vijeća informirani su i o razvoju „Projekta Otoci“ kojeg je pokrenulo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ciljem stvaranje baze projektnih prijedloga prihvatljivih za financiranje iz EU fondova. Ovom prigodom naglašeno je da je jedan od ciljeva i jačanje kapaciteta u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave , te prijenos znanja radi učinkovitijeg korištenja bespovratnih sredstava za razvoj otočnih sredina.  
 

Pisane vijesti