Operativnim programom za ribarstvo modernizirati i ojačati sektor

Slika /arhiva/SLIKE/EU i RH.jpg

Cilj Operativnog programa za ribarstvo za programsko razdoblje 2007. do 2013. je konkurentan, moderan i dinamičan sektor ribarstva i akvakulture, što se želi ostvariti kroz prilagodbu ribolovne flote, modernizaciju, povećanje proizvodnje i jačanje održivosti akvakulture te kroz unaprijeđenje sustava podrške administraciji, istaknuto je na današnjem predstavljanju programa.

Hrvatska je danom pristupanja u EU dobila mogućnost korištenja sredstva u okviru Europskog fonda za ribarstvo (EFR) u iznosu od 8,7 milijuna eura, podsjetila je zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Ukupna financijska alokacija za prvih šest mjeseci članstva iznosi 11,6 milijuna eura, od čega 8,7 milijuna eura iz EFR-a i 2,9 milijuna eura iz nacionalnog proračuna s mogućnošću iskorištenja do 31. prosinca 2015. godine.

Financijska alokacija Europske komisije u obliku predujma u iznosu od 25 posto (oko 2,1 milijun eura) uplaćeni su Republici Hrvatskoj 23. prosinca prošle godine, kazala je Španjol.

Najavila je i kako će uskoro biti raspisani prvi natječaji za pripremu projekata.

Španjol je uvjerena da će ribari pokazati da imaju kvalitetne projekte i iskoristiti sredstva koja su na raspolaganju.

Kako bi se sredstva mogla koristiti morala su biti izrađena i prihvaćena dva strateško-programska dokumenta i to Nacionalni strateški plan (NSP) razvoja ribarstva Republike Hrvatske i Operativni program za ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2007. do 2013.

Operativni program, izrađen je na temelju NSP-a i predstavlja dokument kojim država članica konkretno opisuje glavne mjere koje planira sufinancirati iz EFR-a te za razliku od NSP-a, podliježe obvezi formalnog odobrenja od strane Europske komisije. Operativni program službeno je odobren provedbenom odlukom Komisije od sredine prosinca prošle godine.

Operativni program se sastoji od tri prioritetna područja - prilagodba ribolovne flote (koja obuhvaća mjere trajne i privremene obustave ribolovnih aktivnosti), akvakultura, slatkovodni ribolov, prerada i trženje proizvoda ribarstva i akvakulture (mjera proizvodne investicije u akvakulturi) te područje tehnička pomoć.


Hina

 


Pisane vijesti