Održani uvodni sastanci s poduzetnicima na temu Planova industrijske tranzicije Sjeverne i Jadranske Hrvatske

  • Slika /slike/Vijesti/2022/travanj/Planovi industrijske tranzicije/Fotka_SH.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Tramišak danas je sudjelovala na uvodnim sastancima strateških foruma za regionalne lance vrijednosti u okviru Plana industrijske tranzicije Sjeverne te Jadranske Hrvatske u kojima je sudjelovalo više od 400 poduzetnika s tih područja. 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u prosincu 2020. godine započelo proces industrijske tranzicije NUTS 2 regija, u koji su uključene: Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Sjeverna Hrvatska, kao regije koje imaju potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti, koristeći šanse koje nude globalni mega trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanje produktivnosti što predstavlja reformu i značajan iskorak u vođenju regionalne politike.

Provedba procesa industrijske tranzicije ima za cilj jačanje regionalne konkurentnosti kroz aktivnosti pametne specijalizacije i jačanje pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti, a isto će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije i to u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa za što je predviđena alokacija od 506 milijuna eura. 

Ministarstvo je ranije raspisalo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti za svaku od pojedinih regija u okviru kojeg je pristiglo više od 1200 prijava zainteresiranih poduzetnika koji će imati priliku sudjelovati u kreiranju javnih politika za industrijsku tranziciju svojih regija.

„Željela bih zahvaliti svim poduzetnicima koji su odlučili aktivno sudjelovati u procesu industrijske tranzicije regija. Veliko mi je zadovoljstvo što ste se u tolikom broju prepoznali kao potencijalni korisnici bespovratnih sredstava za daljnja ulaganja u svoje poslovanje, ali i kao ključni sudionici kreiranja akcijskih planova i politika“, istaknula je ministrica Tramišak u svojem uvodnom izlaganju te dodala kako je svrha Planova industrijske tranzicije Panonske, Jadranske i Sjeverne Hrvatske direktno jačanje gospodarstva regija koje su ispodprosječno razvijene u odnosu na regije u Europskoj uniji te poduzetnicima s tih područja, koji se suočavaju s određenim posebnim izazovima, omogućiti daljnji rast i razvoj te dodatne prilike kako bi lakše prošli kroz zelenu i digitalnu tranziciju koja nas očekuje u narednih 10 godina.

Kako bi spomenuta tranzicija gospodarstva i jačanje regija bilo moguće, ministrica je istaknula Integrirani teritorijalni program kao novinu za sljedeće programsko razdoblje 2021.-2027.

„Poseban regionalni program napravljen je upravo s ciljem da zajedno sa svima vama, jačanjem gospodarstva jačamo ove regije u svim aspektima. 100 milijuna eura za Industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske te 140 milijuna eura za Industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske, bit će dostupno samo za poduzetnike s vaših područja“, kazala je ministrica te dodala kako je glavni cilj ovog procesa povezati međusobno poduzetnike u inovacijske klastere, dati priliku postojećim brendovima u različitim gospodarskim djelatnostima kako bi kroz ovaj proces razvijali i unaprjeđivali svoje brendove, ali i gradili neke nove brendove koji će se uz pomoć ovog procesa moći pozicionirati na tržištu Europske unije, ali i izvan nje.

Konačno, ministrica je poduzetnicima poručila kako se ne bi trebali ograničavati po pitanju međusobnog povezivanja sa isključivo srodnim djelatnostima.

„Svrha i cilj cijelog procesa je povezati više različitih djelatnosti i sektora u lanac vrijednosti u okviru kojeg ćete imati priliku raditi na unaprjeđenju vašeg poslovanja, regionalnoga gospodarstva i konačno razvoju novih niša budućnosti“, zaključila je ministrica.

Nakon izlaganja ministrice, predstavnici ministarstva prezentirali su poduzetnicima mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije u kontekstu industrijske tranzicije te predstavili analizu mapiranja dionika regionalnih lanaca vrijednosti regija Sjeverne Hrvatske te Jadranske Hrvatske kao i način rada strateških foruma za regionalne lance vrijednosti.

Tijekom travnja i svibnja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zajedno s poduzetnicima i ostalim partnerima ovog procesa, radit će na izradi akcijskih planova za regionalne lance vrijednosti kojima će se definirati elementi budućih javnih poziva za industrijsku tranziciju u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa koji će konačno i biti raspisani po usvajanju operativnih programa od strane Europske komisije.
 
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti