Održana sjednica Otočnog vijeća

Dubrovački vjesnik / Željka Surla


Korčuli održala se  sjednica Otočnog vijeća, savjetodavnog tijela koje imenuje ministar. Sjednicu je vodio Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, a nazočili su  predstavnici Hrvatskog sabora, ministarstava i županija, koji čine sastav Otočnog vijeća, uz domaćine predstavnike Grada Korčule, TZG i KORE.

- Nikakve redukcije i uštede na račun otoka se neće dogoditi. Otoci  će i dalje uživati kvalitetnu potporu države za njihov razvoj. Drago mi je da je postignuta visoka razina suglasnosti o tome da namjera Vlade da zadrži Zakon o otocima, bez obzira na promjene Zakona o regionalnom razvoju, predstavlja jedan od iznimno važnih temelja za daljnji budući kvalitetan razvoj otoka. Dakle, nikakve redukcije i uštede na račun otoka se neće dogoditi. Otoci će i dalje uživati kvalitetnu potporu države za njihov razvoj. - Istaknuo je to potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u izjavi nakon sjednice Otočnog vijeća.Otočno vijeće se sastalo u Korčuli gdje se večeras održava svečanost dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod“.

Potpredsjednik Grčić je naglasio da potpora otocima kroz različite resore iznosi godišnje oko milijardu i pol kuna što je vrlo značajna potpora razvoju i gospodarstva na otocima, ali i razvoju infrastrukture, bilo da se radi o fizičkoj ili socijalnoj infrastrukturi. Razgovaralo se i prometnom povezivanju otoka, te mjerama koje provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. - Govorili smo o tome da se razvoj otoka sve više treba temeljiti na korištenju EU fondova, iznijeli smo cijeli niz primjera projekata koji su pridonijeli razvoju otoka u drugim zemljama u različitim područjima, kazao je Branko Grčić.

U 2012. godini, Republika Hrvatska je u razvoj otoka uložila 1.777.355.928,82 kuna proračunskih sredstava i sredstava pravnih osoba od čega su 1.124.977.652,31 kuna bespovratna sredstva, a 652.378.276,51 kuna ulaganja u obliku kreditiranja. Ovim ulaganjima su obuhvaćeni svi naseljeni hrvatski otoci i poluotok Pelješac.  Samo Ministarstvo regionalnoga razvoja  ukupno je uložilo u 2012. u otoke više od 88 milijuna kuna, u ovoj godini osigurano je gotovo 95 milijuna, projekcija za 2014. je više od 111 milijuna kuna, a za 2015. više od 126 milijuna kuna. Radi se o ulaganjima u komunalnu i društvenu infrastrukturu na otocima, subvencijama javnog otočnog cestovnog prijevoza, subvencioniranju cijena vode za otočno stanovništvo, poticanju gospodarstva na otocima kroz potpore otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, poticanje samozapošljavanja otočana kroz dodjelu oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, kao i poticanje razvoja organizacija civilnog društva kroz potpore otočnim udrugama.

Tako je, između ostaloga,  prošle godine s 8 milijuna kuna potpora otočnim poslodavcima potpomognuto poslovanje njih 157 čime se pridonijelo opstanku 2486 radnih mjesta.Na sastanku Otočnog vijeća uz potpredsjednika Grčića, zamjenik ministra Jakša Puljiz je ukazao na mogućnosti financiranja iz EU fondova dok je Venko Ćurlin, pomoćnik ministra govorio o učincima provedbe Zakona o otocima, a Radoslav Barišić, načelnik Sektora za otoke u MRRFEU najavio izradu Strategije razvoja otoka 2014.-2020. Uz partnerski pristup sa lokalnom zajednicom, drugim ministarstvima, regionalnim razvojnim agencijama i drugim zainteresiranima.

Večeras u 19 sati u dvorani Centra za za kulturu odražava se svečanost dodjele oznake "Hrvatski otočni proizvod".


Vijesti iz medija