Dodjela oznake “Hrvatski otočni proizvod”

Dubrovački vjesnik / Dina Cahun


Korčula je danas i sutra  domaćin ovogodišnje svečane dodjele oznake “Hrvatski otočni proizvod”, koja se od 2007. godine dodjeljuje otočkim proizvodima iznimne kvalitete. Ovaj medijski vrlo popraćen događaj doprinijet će pozicioniranju Korčule kao destinacije koja je zanimljiva i izvan glavne turističke sezone, poruka je Grada Korčula, TZG Korčule i Korčulanske razvojne agencije, koji su suradnici glavnom organizatoru Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Prijepodne u  kongresnoj dvorani hotela Marko Polo održana je konstituirajuća sjednica Otočnog vijeća, koju vodi  potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prof.dr.sc. Branko Grčić, koji će sudjelovati i na svečanosti dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod“, u dvorani Centra za kulturu.

 - To je veliki događaj za Korčulu i posebno mi je drago da je Ministarstvo prihvatilo našu ponudu da u Korčuli organizira tu manifestaciju. Raduje nas da su sa tim događajem spojili i sjednicu Otočnog vijeća, te se i jedno i drugo u isto vrijeme održava u Korčuli, najudaljenijem otočkom  gradu u Hrvatskoj, po vremenu i po novcu. Iako je Lastovo dalje, do njega se jeftinije dođe - zaključio je gradonačelnik Vinko Kapelina.

U subotu će predstavnici Ministarstva i ostali uzvanici posjetit neke od proizvođača nositelja oznake HOP s otoka Korčule, pa tako i Agroturizam Zure u Lumbardi, koji ukupno do sada ima pet oznaka HOP-a: za likere (naranča, šipak, rogač, mindel, mediteransko voće) , dva za  jaka alkoholna pića ( travarica i anižeta),  dva  za vrhunska  vina   (Plavac mali „ ZURE „ i Grk „ Bartul „ ),  te jedan  za ekstra djevičansko maslinovo ulje od domačih autohtonih sorti maslina. Za sve proizvode  dobili su brojne nagrade i priznanja. 

-Ja sam među prvima na Korčuli  dobio oznaku Hrvatski otočni proizvod. Nitko u Dalmaciji nema ovakav spoj poljoprivrede, ribarstva, vočarstva, stočarstva i  ugostiteljske usluge na jednom mjestu koji radi jedna obitelj. Prvi sam registrirao Agroturizam u DNŽ prije 12 godina, a u RH sam 56-ti. Od početka smo krenuli sa svojim proizvodima. Naš plan je bio od prvog dana, da ono što proizvedemo zimi  na našem imanju, prodamo  ljeti.  A po tradiciji smo ribarska i maslinarska obitelj.  Službeno sam registriran za sve ove djelatnosti. To je nešto što je doista vrijedno pažnje i na sto smo jako ponosni. Moja dva sina Ivan i Marko studiraju Agronomiju i nastavit će obiteljsku tradiciju po principu „Svoj na svome, od polja do stola" – rekao je Bartul Batistić Zure vlasnik Agroturzma iz Lumbarde koji je naveden u svim svjetskim turističkim vodičima koji je na glasu kao jedan od najboljih ribljih restorana i domaće hrane u regiji.

 U 2013. godini oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” dobila su 43 otočna proizvođača za 75 proizvoda i proizvodnih linija, a ukupno je do sada Oznaku dobilo 145 otočnih proizvođača (od kojih je 11 ekoproizvođača i 15 proizvođača s oznakom zamljopisnog podrijetla) za 409 proizvoda i proizvodnih linija s 19 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter) i poluotoka Pelješca.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji  ukupno  je dosada  s Korčule  bilo 19 dobitnika za 33 proizvoda ili proizvodne linije, s Pelješca 16 dobitnika ,za 32 proizvoda/linije, Lastova  7 za 11, Mljeta dva za 2 proizvoda/linije, odnosno u DNŽ-I  su 44 proizvođača dobila oznaku HOP za 78 proizvoda/linija. Splitsko dalmatinska županija 87 proizvođača za 152 proizvoda/liniju, Šibensko kninska 17 za25, Zadarska 27 za 45.

Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.
 


Vijesti iz medija