Održan Info dan u Šibeniku za Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Prosinac/Šibenik - info dan/320236058_672085594384869_6451431389845572532_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Šibeniku je danas održan Info dan za Program prekogranične suradnje Italija- Hrvatska na kojem je predstavljen prvi poziv iz tog Programa koji je vrijedan 80 milijuna eura.

U Šibeniku je danas održan Info dan za Program prekogranične suradnje Italija- Hrvatska na kojem je predstavljen prvi poziv iz tog Programa koji je vrijedan 80 milijuna eura.

Ministrica Tramišak tom je prigodom rekla kako se danas održava info dan Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, najvećeg kojeg Republika Hrvatska ima na raspolaganju u ovim INTERREG-ovima za prekograničnu suradnju, a vrijednost programa iznosi 173 milijuna eura.

"Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas ovdje s Vama u Šibeniku, što imamo priliku prezentirati i rezultate Programa Italija – Hrvatska iz razdoblja 2014. – 2020., sve one uspješne projekte koji su ugovoreni i realizirani u jednom velikom paketu sredstava i naravno započeti sa prvim pozivom za provođenje prvih aktivnosti na korištenju novog paketa sredstava iz fondova do 2027. godine. Veliki poziv, 80 milijuna eura, nudi izdašne prilike ovom prekograničnom području i vjerujem da svi Vi već sada imate spremna partnerstva i prijatelje iz Italije gdje želite i s kojima želite aplicirati na ovaj poziv. Ukupna vrijednost prekograničnih programa u Republici Hrvatskoj do 2027. godine u naših 5 prekograničnih programa sa svim našim susjedima je veća od 438 milijuna eura. Velike prilike se nude, u stvaranju dobrih susjedskih odnosa, u rješavanje nekih zajedničkih izazova, a kada govorimo o ovom konkretnom programu, 173 milijuna eura je vrijednost najvećeg paketa, prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Italije", kazala je ministrica.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kazala je kako koristi priliku pohvaliti sam Grad Šibenik, koji je zaista pokazao kvalitetu i znanje, i Šibensko-kninskoj županiji, kada govori o velikim sredstvima koje su ugovorena i realizirana. Rezultati se vide, nalazimo se u objektu koji je financiran iz fondova Europske unije, dakle nisu samo brojke već konkretni rezultati, da se Šibenik ističe po obnovi kulturne baštine, tu uvijek volimo isticati i primjere na području cijele Republike Hrvatske, a danas je raspisan poziv za prijavu na ITU mehanizam, kazala je ministrica.
 
"Grad Šibenik će imati i ITU mehanizam, za svoj urbani razvoj ima određena sredstva na raspolaganju, kao dodatna mogućnost u korištenju novih financijskih sredstava iz fondova Europske unije ima 22 milijuna eura na raspolaganju, vjerujemo da je Grad Šibenik već spreman, da vrijedno radi i priprema se da bi iskoristio značajno i ova financijska sredstva. Puno je mogućnosti pred nama, vjerujemo u sve Vas da ćete prijaviti dobre projekte, da ćete biti uspješni i ono što je još važnije da svi zajedno budemo još uspješniji u ovom novom razdoblju, u realizaciji svih projekata iz fondova Europske unije", naglasila je ministrica.
 
Na upit novinara o Info danu, ministrica je istaknula sljedeće: "Info dan je organiziran u Šibeniku kako bi prenijeli sve relevantne informacije o prijavi na prvi poziv za projektne prijavitelje i partnere iz Italije i Hrvatske. 80 milijuna eura dostupno je već u ovom prvom pozivu, za ulaganja u zaštitu prirode, okoliša, bioraznolikost, očuvanje prirodnih staništa upravo u Jadranskom moru i sve one teme mobilnosti i prometa koje su jako važne i za Hrvatsku, ali i talijansku stranu. Svih 8 jadranskih županija ima priliku participirati na ovome pozivu i mi sve pozivamo da se prijave, da stvore kvalitetna partnerstva i želimo im puno uspjeha u samoj aplikaciji. Dodatno danas osim ovog poziva prekogranične suradnje u novom programskom razdoblju do 2027. godine raspisan je i prvi poziv iz Integriranog teritorijalnog programa, za naše gradove i urbana područja, koji će koristiti Integrirani teritorijalni mehanizam, a na raspolaganju im je više od 680 milijuna eura. To je do sada naš najveći poziv, za same gradove, 22 grada u Republici Hrvatskoj steći će status ITU gradova, potpisati će svoje sporazume. Među tim gradovima nalazi se i Grad Šibenik gdje se danas nalazimo, jedan od gradova koji će u ovom novom razdoblju imati status ITU mehanizma".
 
Ministrica je naglasila kako se nude široke mogućnosti za ulaganja i razvoj samih gradova putem ovog mehanizma, od ulaganja u kulturnu i prirodnu baštinu, ozelenjivanja gradova, ulaganja u energetsku obnovu, više namjenske sportske dvorane, sadržaje, društvene centre, ali i ono što je bitno za život u prostoru grada, a svakako valja istaknuti mogućnosti ulaganja u poslovnu infrastrukturu, poduzetničku infrastrukturu, ali naravno ulaganja koja su zapravo važna i bitna za gradski javni prijevoz.
 
Ministrica je top prilikom bila upitana o iskustvima s prošlim programskim razdobljem te s ostvarenim projektima.
 
"INTERREG 2014. – 2020. Italija – Hrvatska jedan je od vrlo uspješnih programa, više od 65 projekata je bilo ugovoreno, kvalitetnih i nekih strateških gdje su se značajne teme po pitanju prometa i zaštite okoliša rješavale upravo na području Jadranske Hrvatske odnosno pitanja koja su bila važna za očuvanje Jadranskoga mora. Ono što nam se sada ponovno nudi je nastavak provedbe i realizacija upravo takvih projekata, tu su prihvatljivi prijavitelji općine, gradovi, ali i civilno društvo, znanstvena, akademska zajednica, tako da ponovno očekujemo veliki interes, ali i visoko kvalitetne projekte na ovom pozivu", zaključila je ministrica.
  
Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić tom je prilikom kazao kako nova financijska omotnica 2021. – 2027. nije samo priča kohezijskih fondova, nego i priča iz Nacionalnog fonda za oporavak i otpornost, i s ponosom kaže da Šibenik ima i treću omotnicu u novoj perspektivi, a to je ITU Mehanizam koji će biti današnja tema – Šibenik je spreman i za ITU, ali Šibenik je pripremio i sve projekte koje očekuje da će biti konkurentni u financijskoj omotnici, kohezijskoj, 2021. – 2027., bit će premni projekti škola, vrtića, sportskih objekata, i naravno specifični „dvostruki bedemi“, eventualno žičara, koji će povezati i dignuti novi nivo priča šibenskog fortifikacijskog sustava. Gradonačelnik je istaknuo kako Šibenik itekako računa na novi financijski okvir.
 
Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić kazao je kako razvijaju projektne priče gdje žele razviti određene stvari koje su vezano uz ovu europsku priču, a to je priča „zeleno“ i „digitalno“.

"U 2021. – 2027. smo se posvetili praktički borbi protiv klimatskih promjena, „zelenoj“ ekonomiji, socijalnom društvu koje je utemeljeno upravo na tim postavkama. U biti ono što je za mene kao osobu, građanina ove županije i ove države važna je međunarodna suradnja i zajedništvo između Italije i Hrvatske, između regija u Italiji i u Hrvatskoj. Mi smo iz ovih projekata i do sada obradili brojne pojedinačne aktivnosti, tako da smo radili i na klimi, radili smo na vatrogastvu, radili smo na turizmu, radili smo na raznim stvarima, i rezultati su dobri, ali je važno i to da smo prenijeli iskustva jedni drugima, i da smo stvorili prijateljstva. Europska unija kao zajednica prijateljskih naroda, u biti potiče to, kada ste prijatelj da možete mijenjati svijet nabolje i upravo to pružaju ovi projekti, a iz njih će izrasti koristi koje su izravne, koje su vidljive i koje mijenjaju život naših građana sa obje strane mora nabolje i donoseći tehnologije koje će štititi okoliš i budućnost naših potomaka", rekao je župan Jelić.
 

 
 
 

Pisane vijesti