Objavljeni pozivi za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ukupne vrijednosti 17,5 milijuna eura

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je tri poziva za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ukupne vrijednosti 17,5 milijuna eura, kojima će se pridonijeti gospodarskom razvoju i revitalizaciji potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima.

Program održivog razvoja lokalne zajednice vrijedan 11 milijuna eura za cilj ima pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima.

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku u unapređenju društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture, te razvoju infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak.

Program podrške brdsko-planinskim područjima vrijedan 4,5 milijuna eura za cilj ima pridonijeti održivom razvoju brdsko-planinskih područja u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja.

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku u unaprjeđenju društvene, komunalne, socijalne i javne infrastrukture te pripremi infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak i sanaciju šteta na infrastrukturnim građevinama nastalih uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinsko područje.

Program podrške regionalnom razvoju vrijedan 2 milijuna eura predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji područja koja se u skladu s Odlukom o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti nalaze u zadnjoj četvrtini iznadprosječno razvijenih jedinica lokalne samouprave (V. skupina).

Cilj Programa je jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak ovih područja, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj.

Nositelj programa je Uprava za potpomognuta područja, a rok za podnošenje zahtjeva za financiranje projekta je do 2. veljače 2024.

Pisane vijesti