Obilježene obljetnice priznanja Hrvatske i završetka mirne reintegracije

Slika /slike/Vijesti/Vukovar_15.01.2017.jpg

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru obilježena je 25. obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i 19. obljetnica dovršetka procesa mirne reinetegracije hrvatskoga Podunavlja u pravni sustav Republike Hrvatske.

Vijenac je položio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a svijeće upalili ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, zamjenik župana Željko Cirba, više gradonačelnika i načelnika općina te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga. Galić je rekao kako odaju počast smrtno stradalim braniteljima jer bez njihove žrtve ne bi bilo slobodne Hrvatske.

Molitvu na groblju i svetu misu zadušnicu predvodio je vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić.

U palači Srijem župan je organizirao svečani prijem za sve sudionike.

Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992. godine kao samostalnu i suverenu državu priznale su članice Europske Unije, a potom su uslijedila i priznanja drugih država te učlanjenje u Ujedinjene narode.

Tada je trećina hrvatskoga teritorija bila okupirana, a oslobodilačkim vojnim akcijama Bljesak i Oluja 1995. znatan dio toga tertorija osbođen je što je stvorilo pretpostavke da se mirnom reintegracijom Hrvatskoj vrati i preostali okupirani dio hrvatskoga Podunavlja što se i dogodilo 15. siječnja 1998. kada je završen mandat UNTAES-a.

Izvor: Hrvatski radio Vukovar



Pisane vijesti