Obilježena 10. godišnjica hrvatskog članstva u Europskoj uniji

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/DSC_8497.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Diljem Hrvatske ovom su prigodom EU projekti otvorili vrata građanima, a ministri Šime Erlić i Marin Piletić posjetili su Novsku.

Na dan kada Hrvatska obilježava 10 godina svojeg članstva u Europskoj uniji, Novska je pružila izvrstan primjer uspješnog ulaganja i razvoja grada uz pomoć korištenja EU fondova te su ministri, u pratnji gradonačelnice Marije Kušmiš, obišli neke od EU projekata.

Zahvaljujući pametnom upravljanju i povlačenju fondova, u Novskoj su provedeni brojni projekti od kojih imidž grada svakako mijenja poduzetnički inkubator PISMO.
Prvi je to hrvatski gaming inkubator koji je već zauzeo centralno mjesto u ovom sektoru, a daljnjim ulaganjima u izgradnju kampusa Novska postaje središte gaming industrije ovog dijela Europe.
 
„Kohezijska politika glavna je investicijska politika Europske unije, a njene učinke vidimo doslovno u svakom kraju Hrvatske, jer nema dijela u kojem nije proveden projekt sufinanciran EU fondovima. Novska je primjer uspješnog modela razvoja jednog manjeg grada, osobito ako ga stavimo u kontekst okolnosti s kojima se suočava Sisačko-moslavačka županija, a koji je uz pomoć EU sredstava stvorio novu, bolju perspektivu za život ovoga kraja. Zato danas, na desetu godišnjicu hrvatskog članstva u Europskoj uniji, šaljemo poruku upravo odavde, iz Novske. Hvala svima koji su imali ideje, entuzijazam, znanje i upornost i koji su iznijeli sve vrijedne projekte i preobrazili sliku Grada Novske. Čestitam na pretvaranju snova u stvarnost“, poručio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.
 
Ministar Piletić, koji je do obnašanja dužnosti ministra bio gradonačelnik Novske, osvrnuo se na to kako je ova relativno mala sredina, upravo zahvaljujući korištenju EU fondova, napravila velik korak naprijed u svome razvoju.
„Članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji ima posebno veliki značaj za razvoj lokalnih zajednica kroz stvaranje prilika i mogućnosti za njihov rast i privlačenje investicija. Jedna mala slavonska sredina u proteklih nekoliko godina iskoristila je kroz različite izvore financiranja, poput Fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, sve mogućnosti da se tamo gdje su nekada bili napušteni industrijski pogoni danas pretvore u razvojnu agenciju, učeničke domove, dnevni centar za starije, vrtiće. Upravo zbog činjenice da smo punopravna članica EU, ovakve projekte bilo je moguće ostvariti u Novskoj“, istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

 

Pisane vijesti