Novim natječajem i povećanjem alokacije za 400% poduzetnicima na raspolaganju 200 milijuna kuna za “Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT“

Slika /slike/Službene fotografije za web_VladaRH/EU, regionalni razvoj, EU fondovi/mrrfeu06.jpg

Troškovi pripreme projektnog prijedloga bit će prihvatljivi od 9. srpnja 2018. godine.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo gospodarstva usuglasili su stav oko poništenja natječaja „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT“ kao i oko otvaranja novog poziva u najskorijem roku kojim će se podići alokacija za 400 %, odnosno na 200 milijuna kuna. 

“Izmjenama u natječaju omogućit ćemo većem broju prijavitelja da ostvare pravo na potporu i na taj će se način poduzetnicima koji predaju kvalitetne prijave omogućiti unaprjeđenje  poslovanja bespovratnim EU sredstvima. Kvaliteta nam je primarna i zbog toga ćemo u kratkom roku objaviti privremeni poziv te obraditi sve prijave koje će nam pristići te sklopiti ugovore kojima ćemo poduprijeti najkvalitetnije projektne prijave iz cijele Hrvatske”, istaknula je ministrica reginalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
 
U ovoj financijskoj perspektivi, u sektoru poduzetništva, ugovoreno je oko 6 milijardi kuna, što pokazuje da su poduzetnici, a posebno mali, mikro i srednji uspješni u povlačenju EU sredstava. 
 
Osluškujući reakcije poduzetnika kroz postojeće pozive napravljene su prilagodbe koje su olakšale i pojednostavile cjelokupni postupak dodjele sredstava i provedbe ugovora. Nažalost, prilikom programiranja za sektor poduzetništva, nije istraženo tržište na adekvatan način, što pokazuje premali iznos alokacije namijenjen isključivo poduzetnicima. Ova Vlada svjesna je tog problema, te je već pokrenula izmjene operativnog programa, kojima će omogućiti puno veća sredstva poduzetnicima te na taj način učiniti hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim. 
 
Važno je napomenuti kako će troškovi projektnih aktivnosti biti prihvatljivi od dana podnošenja projektnog prijedloga na novi poziv, dok će troškovi pripreme projektnog prijedloga biti prihvatljivi od 9. srpnja 2018. godine.

Pisane vijesti