Novi teritorijalni instrumenti za gradove i otoke važan su alat za postizanje ujednačenog razvoja svih krajeva Hrvatske

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Zadru ministar Šime Erlić sa suradnicima održao radne sastanke s gradonačelnikom Brankom Dukićem i zadarskim županom Božidarom Longinom, te sudjelovao na konferenciji „Pametna sela – europski koncept razvitka ruralnih područja“.

 
Glavna tema sastanka u Gradu Zadru bio je tzv. „ITU“ mehanizam (Integrirana teritorijalna ulaganja), odnosno rekapitulacija dosadašnjeg korištenja sredstava, te je zaključeno kako Grad Zadar uspješno provodi cijeli niz projekata i privodi ih kraju u rokovima.
Završetkom projekata tijekom 2023. godine Zadar će prošlu financijsku perspektivu uspješno privesti kraju s maksimalnom apsorpcijom sredstava iz „ITU“ omotnice.
Ministar Erlić istaknuo je kako je u novoj perspektivi omogućeno više sredstava nego ikad dosad za sve gradove koji su županijska središta u Hrvatskoj, u sklopu kojih Zadar ima mogućnost povući 43 milijuna eura. Također, puno je veći spektar prihvatljivih mogućnosti za sufinanciranje koji, dakako, moraju biti u skladu sa Strategijom urbanog razvoja Grada Zadra čija je izrada u tijeku. Ministar je obišao i zgradu Centra za mlade te je na licu mjesta izviješten o tome da je projekt u visokoj fazi gotovosti. 

150 milijuna eura kroz novi teritorijalni instrument za otoke

U nastavku dana održan je radni sastanak i sa županom Božidarom Longinom koji je također istaknuo brojne projekte koji se provode u Zadarskoj županiji, iznio potencijale za unaprjeđenje kvalitete života stanovnika, te nove turističke prilike.
Ministar je u razgovoru poseban naglasak stavio na mogućnosti koje se Zadarskoj županiji pružaju u odnosu na sve otočke potencijale. Spomenuo je kako je Hrvatska, uz Finsku, jedina zemlja Europske unije koja ima svoj poseban Zakon o otocima.
Istaknuo je kako sada kroz sredstva kohezijske politike idemo i korak dalje, pa smo tako u suradnji s Otočnim vijećem razvili financijski razvojni instrument koji je posebno prilagođen otocima i koji će im omogućiti da financijski isplaniraju i provedu svoja integrirana ulaganja.
Hrvatska ima oko 50 naseljenih otoka, a Zadarskoj županiji s bogatim i izrazito raznolikim arhipelagom ovakva mogućnost je od iznimnog značaja.
Ukupno je planirano 150 milijuna eura za ovaj financijski instrument, a treba reći kako uz ta sredstva otočnim općinama i dalje ostaje mogućnost financiranja iz svih drugih izvora kao i dosad, te s ovim sredstvima dobivaju dodatna poticaj razvoju otoka.
„Tim sredstvima želimo da naši otoci postanu održivi, opremljeni suvremenom infrastrukturom i da se na njima stvore uvjeti života koji, s jedne strane, štite otočni ekosustav, a s druge strane, pružaju sve one javne usluge koje su neophodne za svakodnevno funkcioniranje. Unaprjeđenje svih razina otočnog života sada je lakše postići uz digitalizaciju procesa, implementaciju obnovljivih izvora energije te nove tehnologije, i nadam se da će jedinice lokalne samouprave prepoznati ovu priliku “ istaknuo je ministar Erlić.
 
Konferencija “Pametna sela” 

Isti je dan održana i konferencija pod nazivom „Pametna sela – Europski koncept razvitka ruralnih područja“ koju je u Zadru organizirao zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Sokol.
Sudionicima konferencije uvodno su se obratili domaćin, eurozastupnik Sokol te video vezom Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, potom ministar Erlić, župan Longin i gradonačelnik Dukić.
Svi su oni istaknuli temu pametnih sela kao itekako aktualnu u Europskoj uniji te naglasili kako postoji potreba da o njoj što više razgovaramo u hrvatskoj općoj i stručnoj javnosti. Koncept pametnih sela, u smislu kvalitetne i jednake razine svih javnih usluga kao onih u urbanim sredinama, velika je hrvatska šansa u narednom razdoblju, jer naša ruralna područja pokazuju izniman potencijal.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz cijeli niz mjera i programa osigurava sredstva za stvaranje preduvjeta kako bi se taj koncept ostvario: Program podrške brdsko-planinskim područjima, Program razvoja otoka, Program za podršku potpomognutih područja i cijeli niz ostalih programa koji doprinose poboljšanju uvjeta života u ruralnim sredinama.
„Iz nove financijske omotnice, upravo za ove svrhe, za podršku potpomognutih i brdsko-planinskih područja namijenili smo iznos od čak 470 milijuna eura, a za potporu otocima 150 milijuna eura. Vlada je itekako prepoznala važnost ulaganja u ruralna područja, osobito kad govorimo o razvoju i digitalizaciji javnih usluga, učinkovitoj upotrebi resursa, prometnoj povezanosti i dostupnosti širokopojasnog interneta“ zaključio je ministar Erlić.

Pisane vijesti