Novi projekti za Osijek i Beli Manastir

  • Slika /slike/Vijesti/beli manastir_12.02.2019_Zalac-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Žalac potpisala ugovore za projekte vrijedne 120 milijuna kuna

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je Osijek i Beli Manastir te potpisala ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“, što za Osijek znači 64,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava upravo za namjenu uređenja svih podzemnih i nadzemnih infrastrukturnih površina, dok je vrijednost cijelog projekta čak 90 milijuna kuna.

Ovo je najveći projekt u tzv. ITU projektu Urbana aglomeracija Osijek i osječka Tvrđa sljedeće četiri godine postaje veliko gradilište. Kada govorimo o gradu Osijeku, trenutno je rezultat svih projekata ulaganja od 1,4 milijarde kuna, a čak 3,4 milijarde ulaže se u cijelu županiju u ovom financijskom razdoblju. To pokazuje koliko smo povećali aktivnosti, a kada govorimo o ITU mehanizmu Urbana aglomeracija Osijeka, najavimo odmah i nove projekte koji slijede, kao što je IT park ili biciklističke staze. Ulaganje od 39 milijuna eura zasigurno će imati korist za gospodarstvo i zapošljavanje Osječana“, istaknula je prilikom potpisivanja ministrica Žalac.

U Belom Manastiru potpisan je ugovor za projekt „PEER centra-uređenje šećerane“, vrijedan gotovo 30 milijuna kuna te je ministrica Žalac posjetila i dva projekta u provedbi, sufinancirana EU sredstvima: prostor za produženi boravak učenika na lokaciji Osnovne škole "Franjo Tuđman" u Belom Manastiru te društveni dom  u Branjinom Vrhu, vrijedne više od 10 milijuna kuna. Sve su to projekti koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. 

"Drago mi je da smo i u sklopu intervencijskih planova, a posebice u urbanim aglomeracijama, a u ovom slučaju Osječko-baranjske županije i to u gradovima Osijeku i Belom Manastiru, imali čast potpisati najveće projekte. Devedeset milijuna kuna ukupna je vrijednost za Grad Osijek i obnovu osječke Tvrđe te gotovo trideset milijuna kuna za projekt PEER centra u Gradu Belom Manstiru. Veseli me što će se ta stara šećeranska zgrada pretvoriti u multifunkcionalni objekt koji će biti na korist lokalnom stanovništvu. Grad Beli Manastir dosada je zajedno s općinom  Darda ugovorio 75 milijuna  u ovom našem intervencijskom planu i ocjenjujem ga trenutačno najboljim od svih pet malih gradova koje imamo u našem operativnom programu. Uvjerena sam da ćemo uskoro privesti kraju i natječaj za poduzetnike, te bude li potrebe, osigurati još sredstava", istaknula je Žalac.
 

Pisane vijesti