Novi proizvodni pogon austrijske tvrtke Wollsdorf Leder u Poduzetničkoj zoni Jalžabet u Varaždinskoj županiji zaposlio je 300 radnika.

Slika /slike/Vijesti/Grcic-12.06.2015_wollsdorf-Leder.JPG

Potpredsjednik Vlade Grčić istaknuo je da se upravo za ovakav vid gospodarstva zalaže ova Vlada, za proizvodnu industriju koja je izvozno orijentirana.

Austrijska kompanija Wollsdorf, specijalizirana za proizvodnju kože odnosno proizvoda od kože za automobilsku te avio-industriju, u petak je službeno otvorila svoj novi proizvodni pogon u poduzetničkoj zoni Jalžabet nedaleko Varaždina, u kojem je zaposleno tristotinjak radnika.

Govoreći na otvaranju pogona potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić istaknuo je da se upravo za ovakav vid gospodarstva zalaže ova Vlada, za proizvodnu industriju koja je izvozno orijentirana.

Pritom je naveo da je Vlada preko svoje agencije za privlačenje i praćenje investicija od početka sudjelovala u ovom projektu i da realizacija ove investicije pokazuje da se u Hrvatskoj isplati investirati, posebice u proizvodnu industriju.

Po riječima Grčića, pomalo se mijenja pogled na hrvatsko gospodarstvo, krenulo se težim, ali zdravijim i boljim putem, gdje je vidljiv pomak od trgovine, koja je opterećena uvozom, te od tržišta nekretnina.

"Pomakli smo se prema zdravom sektoru industrije. Ova tvrtka svakako doprinosi da dodatno pojačamo industriju. Ovo je nastavak izrazito pozitivnog tenda gospodarskog rasta", rekao je Grčić zahvaljujući investitoru što se odlučio za dolazak u Hrvatsku.

Jedan od ključnih argumenta za dolazak austrijskog investitora vidi u efikasnoj administracija koja je, po njegovim riječima, zasada karakteristična za sjevernu Hrvatsku.

"Mišljenje da u Hrvatskoj administracija ne radi svoj posao na ovom primjeru pada. Ovdje se pokazuje da je to moguće napraviti u vrlo kratkom vremenu. Ako to može Jalžabet, Prelog ili netko drugi ovdje, onda to mogu i ostali. Pitanje je posvećenosti poslu, a cilj je pomoći investitoru, odnosno da se radi za njega, a ne protiv njega", izjavio je Grčić ističući kako je cilj Vlade da takvi uvjeti budu u cijeloj zemlji.

Da je administracija dobro odradila svoj posao potvrdili su i generalni direktor Wollsdorfa Andreas Kindermann i župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Nakon što je tvrtka pribavila svu dokumentaciju građevinska dozvola izdana je u roku od nekoliko tjedana. Kindermann je zadovoljan jer je realizacija cijelog projekta išla jako brzo, a posebno je istaknuo dobru suradnju partnera u lokalnoj i regionalnoj upravi.

Tvrtka Wollsdorf ima sjedište u Austriji te pogone u Kini i Hrvatskoj. Na te tri lokacije ima zaposleno oko 1.000 djelatnika od čega tristotinjak u novootvorenom pogonu u poduzetničkoj zoni Jalžabet. Wollsdorf je vodeća tvrtka u tehnologiji proizvodnje kože.

Tvrtka iz pogona kraj Varaždina svakog tjedna isporuči oko 130 tisuća krojenih dijelova volana. Prema Kindermanovim riječima, pogon praktički već sada radi punim kapacitetom i u planu je u slijedećih nekoliko godina širenje proizvodnje i udvostručenje broja zaposlenih.

Zadovoljan otvaranjem novog pogona i novih radnih mjesta je i varaždinski župan Štromar koji je istaknuo kako je nezaposlenost u županiji trenutno ispod 11 posto, a sve više raste i zaposlenost.

Tekst i foto: Hina

Pisane vijesti | Ekonomija