Nastavak predstavljanja EU projekata u najvećim hrvatskim gradovima

Slika /slike/Vijesti/EU_Zagreb_20.05.2019.jpg

Zagreb domaćin Dana otvorenih vrata EU fondova – slijedeći na redu Split

EU projekti se, osim kroz više od 160 aktivnosti u okviru Dana otvorenih vrata EU projekata, predstavljaju i u sklopu velikih informativno – zabavnih događanja Dani otvorenih vrata EU fondova  u četiri najveća hrvatska grada, a ovoga vikenda na redu je bio Zagreb. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije tako je pomoću raznovrsnog edukativnog i zabavnog sadržaja na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava okupilo građane zainteresirane za projekte financirane EU sredstvima i način kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku. Uz brojne građane događanje su posjetili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Sljedeće takvo događanje održat će se 1. lipnja na splitskoj rivi od 10 do 14 sati.

Zagrepčani su tako na jednom mjestu kroz nekoliko sati i niz zabavnih aktivnosti imali priliku dobiti odgovore na svoja pitanja o EU fondovima te se upoznati s projektima Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu, Rekonstrukcija raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik – rotor Remetinec, Teslino novo ruho - Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće i BIOCentar - Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije. Posjetitelje su na licu mjesta mogli posjetiti i izložbu uspješnih lokalnih EU projekata, kulinarski show, foto kutak i kutak za najmlađe, uz čitav niz zabavnih aktivnosti koje su uključivale virtualni sadržaj, kolo sreće te mnoge druge.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ukazao je na važnost i brojne mogućnosti koje proizlaze iz EU fondova: „Taj iznos bespovratnih sredstava Hrvatska ne bi mogla naći na bilo koji drugi način. Nema te druge međunarodne financijske institucije, banke ili prijatelja koji bi za naš razvoj i projekte dali takvu financijsku injekciju. Upravo to nam daje članstvo u Europskoj uniji“.

Želimo da građani budu svjesni pozitivnih učinaka EU fondova i kako su nabolje promijenili živote građana u smislu novih javnih sadržaja i infrastrukture, bolje turističke ponude, razvoja poslovanja tvrtki, a samim time i novih radnih mjesta. Naša dužnost je i informirati i educirati građane o projektima koje smo do sada realizirali i koje realiziramo i kako EU fondovi polako, ali sigurno, mijenjaju Hrvatsku nabolje. Svjesni smo da još veći uspjeh u povlačenju EU sredstava možemo osigurati samo snažnijim osvještavanjem i educiranjem građana“, istaknula je tom prigodom ministrica Žalac.

Velika informativno-edukativna i zabavna događanja u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održat će se u svibnju i lipnju u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu te će na jednom mjestu kroz niz edukativnih i zabavnih aktivnosti pružiti posjetiteljima odgovore na njihova pitanja, iskustva iz prve ruke predstavnika uspješnih lokalnih EU projekata te pokazati kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku.

Zaključno s nedjeljom završava i desetodnevni projekt „Dani otvorenih vrata EU projekata“, koji u Europskom tjednu obuhvaća čak 160 aktivnosti diljem cijele Hrvatske, a predstavljaju suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s brojnim uspješnim projektima na području svih hrvatskih županija, koji tim povodom organiziraju predavanja, radionice, konferencije, sajmove, okrugle stolove, sportska i zabavna događanja, nagradne igre i razne druge aktivnosti. Zainteresirani građani imali su priliku besplatno posjetiti brojne projektne lokacije i na licu mjesta upoznati uspješno provedene EU projekte, kao i osobe zadužene za njihovu pripremu i provedbu te iz prve ruke saznati sve što ih je oduvijek zanimalo o EU fondovima i EU projektima.

Pisane vijesti