Nakon Razvojnog foruma Jadranske Hrvatske, održan i Razvojni forum za Kontinentalnu Hrvatsku

Slika /slike/Vijesti/Zalac_13_11_2017_razvojni_forum.jpg

Ministrica Žalac: „Cilj nam je kroz Razvojne forume dobiti uvid u različitosti i posebnosti svakog dijela Hrvatske te pronaći najbolji način za poticanje razvojnih potencijala i cjelokupnog teritorijalnog kapitala svih hrvatskih županija.“

Nakon održanog Razvojnog foruma Jadranske Hrvatske u Splitu, u ponedjeljak, 13. studenoga 2017. godine održan je i Razvojni forum Kontinentalne Hrvatske u Vinkovcima s ciljem upoznavanja ključnih dionika razvoja s konceptom i dinamikom izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.
 
Osim predstavljanja samog koncepta i dinamike izrade Strategije, predstavnici relevantnih institucija na županijskim razinama, tijekom Foruma su informirani o ulozi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u postupku izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske te su kroz razmjenu mišljenja definirana ključna razvojna pitanja, razvojni potencijali, ključne gospodarske grane i pokretači razvoja, kao i strateški razvojni projekti županija na području Kontinentalne Hrvatske.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, uvodno se obratila prisutnima te istaknula kako je svrha razvojnih foruma potaknuti razmjenu mišljenja i stavova o budućem razvoju Republike Hrvatske i o dugoročnim vizijama razvoja županija, kako bi što bolje identificirali razvojna pitanja i potencijale te ključne gospodarske grane i strateške razvojne projekte županija.
 
„Cilj nam je kroz Razvojne forume potaknuti slobodan i kreativan dijalog, dijeljenje znanja i ideja između glavnih dionika razvoja na nacionalnoj i regionalnoj razini, a sve u svrhu dobivanja uvida u različitosti i posebnosti svakog dijela Hrvatske te pronalazak najboljeg načina za poticanje razvojnih potencijala i cjelokupnog teritorijalnog kapitala svih hrvatskih županija“, istaknula je ministrica Žalac te dodala da se usvajanje Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine očekuje do kraja 2019. godine, kako bi u iduće financijsko razdoblje ušli spremni i s jasno definiranim dugoročnim ciljevima sadržanim u jedinstvenom nacionalnom krovnom dokumentu.
 
Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić, kao domaćini Foruma zahvalili su svima na dolasku u Vinkovce i istaknuli da je upravo ovaj Forum jasan pokazatelj nastojanja Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Vlade Republike Hrvatske da se omogući ravnomjeran razvoj svih dijelova Republike Hrvatske.

Pisane vijesti