Mladi iz raznih krajeva Hrvatske na konferenciji u Karlovcu slušali o mogućnostima koje im se nude kroz EU fondove

  • Slika /slike/Vijesti/Galerije/EU za mlade Karlovac 13_12_2016/EU za mlade_13_12_2016_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak 13. prosinca u Karlovcu je više od 150 zainteresiranih mladih osoba na konferenciji „EU za mlade - Zaposlenost mladih kroz obrazovanje i politike EU“, pažljivo slušalo kakve se mogućnosti iz EU fondova nude studentima, mladim nezaposlenim osobama i mladim poduzetnicima.

Treću konferenciju „EU za mlade“ zajednički su organizirali Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Veleposlanstvo Slovačke Republike u Hrvatskoj.

Mladi su mogli saznati sve o mogućnostima obrazovanja, stažiranja, volontiranja i zapošljavanja iz EU fondova, a oni koji su već prošli neki od ovih programa mogli su razmijeniti iskustva ili ih podijeliti s drugim sudionicima. Na nekoliko panel rasprava brojni studenti upoznati su i s raznim programima Europske unije kao što su Garancija za mlade, Erasmus plus ili Erasmus za poduzetnike.

„Hrvatskoj nedostaje veliki broj stručnjaka za EU projekte i upravo je to prilika za naše mlade. Ministarstvo je prepoznalo u njima buduće predvodnike razvoja hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini i stoga se nadam da će nam biti partneri na koje ozbiljno računamo u godinama koje dolaze kada su u pitanju EU projekti i EU fondovi“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Uz ministricu Žalac konferenciji su prisustvovali i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, državni tajnik u Ministarstvu rada, socijalne skrbi i obitelji Slovačke Republike Branislav Ondruš, veleposlanik Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Juraj Priputen, zamjenik župana karlovačke županije Josip Šafar, zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca Marina Kolaković i brojni drugi uvaženi gosti iz Slovačke i Hrvatske.

Osim predstavljanja aktualnih mogućnosti za mlade iz EU fondova u Republici Hrvatskoj, predstavljena su i iskustva Republike Slovačke s provedbom različitih poticajnih programa za mlade koji su financirani sredstvima Europske unije.

Nakon konferencije za sve mlade organizirano je razgledavanje slatkovodnog akvarija Aquatika koji je nedavno otvoren u Karlovcu i čija je izgradnja sufinancirana EU sredstvima.

Pisane vijesti