Ministrica Žalac s potpredsjednicima EIB-a u Luxembourgu

  • Slika /slike/Vijesti/Luxemburg_Zalac_03.04.2019_1.JPG
  • Slika
  • Slika

Prva faza suradnje Ministarstva i EIB-a je uspostava investicijske platforme i raspisivanje natječaja početkom nove financijske perspektive

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac boravi u Luxembourgu gdje se sastala s potpredsjednicima Europske investicijske banke (EIB) Vazilom Hudakom i Dariom Scannapiecom kako bi razgovarali o unaprjeđenju procesa i postupaka vezanih uz planiranje i provedbu investicija. Jedna od tema je i podrška EIB-a gradovima i otocima kroz razvoj investicijske platforme koje će biti katalizator javnih i privatnih investicija te služiti kao zaliha projekata s tematskim i zemljopisnim fokusom.

Glavni zaključci današnjeg sastanka su jačanje i intenziviranje suradnje Ministarstva s EIB-om vezano uz velike strateške projekte, uključujući Pelješki most i tzv. Koridora Vc. Također, ministrica Žalac predložila je izmjenu operativnog programa u smjeru povećanja alokacija za poduzetnike i stvaranju novih instrumenata u suradnji s EIB-om.

Razgovarali smo o mogućnostima i planovima vezanim uz sljedeću financijsku perspektivu, posebice što je za Hrvatsku iznimno važno i teško održivo kada je riječ o financijskim obavezama, jest predloženo povećanje nacionalnog sufinanciranja projekata s dosadašnjih 15% na 30% u novoj perspektivi, kao i mogućnostima sufinanciranja za lokalnu i regionalnu razinu“, istaknula je prilikom posjete ministrica Žalac.

Tako je prva faza suradnje Ministarstva i EIB-a jest uspostava same platforme te raspisivanje natječaja koja se očekuje početkom nove financijske perspektive. Uspostava prvih investicijskih platforma u Hrvatskoj za razvoj pametnih otoka i gradova omogućit će ulaganja privatnom i javnom sektoru jer je angažman kapitala privatnog sektora upravo i jedan od osnovnih ciljeva EIB-a prilikom uspostave platformi te će donijeti višestruke koristi gospodarstvu na ciljanim područjima, ali i kvalitetnijom pripremom projekata za sufinanciranje iz fondova Europske unije.

Upravo su kao ključni strateški ciljevi teritorijalnog razvoja, u okviru procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, prepoznati razvoj pametnih gradova i pametnih otoka kao novi koncepti razvoja urbanih područja i otoka u Europskoj uniji. Novim konceptom razvoja žele se riješiti razvojna pitanja putem rješenja temeljenih na ICT-u i novim tehnologijama kako bi spremno odgovorili na ključne društvene izazove kao što su klimatske promjene, prometno zagušenje, energetski izazovi, sigurnost, zdravlje i kvaliteta života, demografske promjene i socijalni izazovi.

Pisane vijesti