Ministrica Žalac na ministarskoj konferenciji u Cataniji

  • Slika /slike/Vijesti/Catanija_24_5_2018_2.jpg
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, od 23. do 25. svibnja, boravi u Cataniji gdje sudjeluje na Jadransko-jonskom vijeću i III. EUSAIR ministarskom sastanku na kojem također sudjeluju Italija, Grčka, Slovenija, Srbija, BiH, Crna Gora i Albanija, uz predstavnike Europske komisije. 

Na plenarnoj sjednici ministarskog sastanka usvojena je Zajednička izjava ministara koja sadrži podršku nastavku daljnje suradnje država članica te promiče kohezijsku politiku Europske unije i jačanje uzajamne podrške u novom programskom razdoblju 2021. – 2027. Također se naglašava aktivni doprinos vladajućih struktura država članica u implementaciji makro−regionalne Strategije, kao i planiranje projekata koji su usmjereni na rješavanje zajedničkih problema za sve uključene zemlje i ujednačavanje razvoja svih dijelova Europe.

„Jedna od naših glavnih zadaća jest osigurati bolje uvjete za život i rad našim građanima, posebno u slabije razvijenim područjima kako bi postigli ravnomjeran razvoj svih regija. Čvrsto vjerujem kako bi aktivnosti i u okviru ove makroregionalne inicijative trebale biti usmjerene ka održivom razvoju i  europskoj kohezijskoj politici“, naglasila je ministrica Žalac i pozvala sve prisutne ministre na konferenciju o kohezijskoj politici koja se održava u Zagrebu 6. lipnja, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

EUSAIR je Strategija EU za jadransku i jonsku regiju, pokrenuta 2014. godine, a nadovezuje se na više od petnaest godina suradnje unutar Jadransko-jonske inicijative (JJI), u okviru koje su uspostavljene veze i pokrenuta suradnja jadranskih i jonskih gospodarskih komora, sveučilišta i gradova te parlamenata. Države sudionice EUSAIR-a ujedno su države JJI: Hrvatska, Italija, Grčka, Slovenija, Srbija, BiH, Crna Gora i Albanija. Ključna područja suradnje za Hrvatsku su rješavanje pitanja povezanosti u okviru prometnih pravaca (Jadransko−jonskog koridora), razvoj luka i ruralnog zaleđa te osiguranje opskrbe energijom.

Predsjedanje Italije završava u lipnju 2018., kada će Crna Gora preuzeti predsjedanje Jadransko−jonskom inicijativom i EU strategijom za jadransku i jonsku regiju.

Pisane vijesti