Ministrica Tramišak za RTL: Hrvatskoj 24 milijarde eura za oporavak! Sada smo spremniji nego prije sedam godina

Slika /slike/Vijesti/2020/Prosinac/1.jpg

Nakon što su se europski čelnici u četvrtak u Bruxellesu dogovorili o proračunu Europske unije, Hrvatska je dobila mogućnost korištenja oko 24 milijarde eura za gospodarski oporavak od koronakrize u idućih 10 godina.

U ta sredstva nisu uračunata ona koja će Hrvatska moći povlačiti još tri godine iz prošlog financijskog okvira. Hrvatska je već započela s izradom Plana za oporavak, a izuzetno je važno da se diljem zemlje što prije pripreme razvojni projekti i na lokalnoj i regionalnoj razini koji bi se mogli na taj način financirati.

O svemu tome je u emisiji RTL Danas u razgovoru s Ilijom Radićem govorila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

"Imamo na raspolaganju više od 24 milijarde eura, ali za ta se sredstva moramo pripremiti, da ona dođu u Hrvatsku. Ona su na raspolaganju za cijelu državu", istaknula je ministrica i dodala:

"Kada govorimo o infrastrukturi, ljudskim potencijalima, sada smo spremniji nego prije sedam godina. Trenutno imamo jako dobre rezultate u povlačenju sredstava. Mnogo je kvalitetnih projekata, kako javnih, tako i privatnih. Najviše su napravili lokalna i regionalna zajednica. Imamo primjere poput Parka prirode Biokovo, Zračna luka Dubrovnik, projekt Pelješkog mosta, Opća bolnica u Virovitici, Vučedolska golubica", poručuje Tramišak.

Kazala je da imamo mogućnost dodjele bespovratnih sredstava i financijskih instrumenata.

"Treba kombinirati oboje. Svi poduzetnici koji budu imali kvalitetan projekt imat će dostupnost. Pripremili smo nekoliko javnih investicija - u željeznice, u luke...", rekla je.

Poručila je da su Nacionalnu razvojnu strategija protekle dvije godine izrađivala mnoga javna tijela, ministarstva, akademska i znanstvena zajednica.

"Za dokumente nisu uložena sredstva. Potpisan je ugovor sa Svjetskom bankom za samu strategiju, iznos je oko 32 milijuna kuna. Nismo platili izradu same strategije. Smisao strategije je da je ona krovni dokument", ističe.

Predsjednik Milanović dostavio je brojne primjedbe na prijedlog državne Strategije putem e-savjetovanja.

"S jučerašnjim datumom završilo je javno savjetovanje. Prikupljeno je puno komentara, među njima i ona iz Ureda predsjednika. Ja bi rekla da je jako dobro da je i sam predsjednik vidio važnost usvajanja ovog dokumenta. Sve će se pregledati, ono što je kvalitetno će se uključiti u dokument", rekla je na kraju ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti