Ministrica Tramišak: "Vrijeme je da smanjimo izvoz sirovina i povećamo izvoz finalnih proizvoda"

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Srpanj/HGK/a810ccd2-873b-4b51-a858-a356ee553bc2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Westinu sudjelovala na javnom predstavljanju rezultata istraživanja „Analiza stanja i perspektive u sektoru prerade drva i proizvodnje namještaja u RH“.

Tom prilikom izjavila je kako je u posljednjih mjeseci imala više susreta s članovima Hrvatske gospodarske komore te s proizvođačima u drvno-prerađivačkoj industriji s ciljem korištenja dostupnih izvora financiranja.

"Također pripremamo planove industrijske tranzicije regije Panonske Hrvatske“, uvodno je napomenula ministrica Tramišak.

O izradi plana industrijske tranzicije, ministrica Tramišak kazala je sljedeće: „U suradnji sa Svjetskom bankom, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je izradu plana industrijske tranzicije koji će služiti kao podloga za kvalitetnije korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Među pet strateških gospodarskih grana Panonske Hrvatske istaknut je drvno-prerađivački sektor, s kojim su usko vezane ostale grane gospodarstva.“

„U regiju Panonske Hrvatske ubrajaju se pet županija s područja Slavonije te Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija“, konstatira ministrica Tramišak.

„Nakon što imamo kvalitetnu sirovinu i proizvod trebamo ga brendirati i marketinški prezentirati te nametnuti te regije kao one koje mogu biti nositelj posebne oznake kvalitete hrvatske proizvodnje. To brendiranje proizvoda ovisi o industrijama,  kako informacijsko-telekomunikacijskim tehnologijama, digitalizaciji, ali i potpuno novoj industriji koju spominjemo, a to su kulturne i kreativne industrije“, nastavila je ministrica Tramišak i dodala kako one u sinergiji mogu pomoći na inozemnim tržištima.

Ministrica Tramišak kazala je kako su i ostale regije popit Sjeverne i Jadranske Hrvatske prepoznate kao regije s potencijalom te da je za ta za područja u planu industrijska tranzicija.

„Potencijal postoji, svi zajedno u sinergiji posebno na razini Vlade RH, ali i tako vama u Hrvatskoj gospodarskoj komori i predstavnicima proizvođača možemo postignuti značajnije rezultat. Vrijeme je da smanjimo izvoz sirovina i povećamo izvoz finalnih proizvoda“, zaključila je ministrica Tramišak.

 

Pisane vijesti