Ministrica Tramišak uručila je u Karlovcu ugovore za projekte vrijedne 200 mil. kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Ožujak/Karlovac/HN20210331975858.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U prisustvu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u srijedu je u Karlovcu uručila četiri ugovora vrijednosti 200 milijuna kuna, od čega 155 milijuna iz Mehanizma integriranih i teritorijalnih ulaganja (ITU).

Ministrica Tramišak rekla je da su u Karlovcu i Karlovačkoj županiji do sada realizirani projekti vrijedni ukupno tri milijarde kuna, te kako ne sumnja da će u suradnji s Vladom RH i Europskom unijom započeti i realizirati još mnoge projekte.

“Pred nama je izdašna omotnica za 2021-2027. godina u vidu pametnog, zelenog, za demografsku revitalizaciju, kao i za podizanje standarda života”, rekla je Tramišak i poručila da “Karlovačka županija u njezinom ministarstvu ima partnera”.  

Grad Karlovac će zahvaljujući jednom ugovoru obnoviti zgradu Kina Edison, zgradu kulturne baštine, drugim će to kino opremiti, a Gradska toplana će obnoviti vrelovod. Županija će pak opremiti novoizgrađeni Poduzetnički centar Nikola Tesla.  

Za tri projekta grad je dobio 20 milijuna eura, rekao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić, iznio planove za budućnost i najavio da će novi programi “definitivno promijeniti lice Karlovca”.

Premijer Plenković tom je prigodom rekao da je dodjela ovih sredstava vezana na vladinu politiku ravnomjernog regionalnog razvoja, snažne podrške svim županijama i gradovima u jačanju infrastrukture i alociranju sredstava iz europskih omotnica i državnoga proračuna.

Najavio je da će se ITU mehanizmom nastaviti raditi i slični projekti diljem Hrvatske, u drugim gradovima koji su u to uključeni i da će se takav način koristiti i u novom financijskom okviru, za koji se sada usaglašavaju svi resori oko alokacije sredstava i to za ukupno 12,7 milijardi eura iz sedmogodišnjega proračuna.

Županica Martina Furdek Hajdin zahvalila se za sredstva za uređenje Centra Nikola Tesla.

Centar je izgrađen, a sada će se i opremiti da bi postao poduzetnički centar mladih, inovativnosti, kreativnosti, znanosti, kulture i obrazovanja, ali i nova turistička atrakcija u Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji, rekla je Furdek Hajdin.

Županija ima “Projekt 407 za 047” kao bazu projekata za sve gradove i općine iz čega je nastalo ITU područje Karlovac-Duga Resa- Ozalj. Postoje i drugi sporazumi suradnje, pa je Furdek Hajdin poželjela “da Karlovačka županija postane demografski obnovljeno, zeleno i pametno i povezano i sigurno i solidarno područje, srce naše domovine”.

Primopredaja ugovora upriličena je na karlovačkom Veleučilištem gdje se ovih dana završio 38 milijuna kuna vrijedan projekt Atrij znanja, financiran sredstvima za istraživanja, inovacije i razvoj. 

Premijer Plenković je Veleučilištu čestitao na uspješnoj realizaciji projekta.

Foto/Tekst: Hina

Pisane vijesti