Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je Pozive za dodjelu bespovratnih sredstava „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ i „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. - 2020.

Slika /slike/Vijesti/2020/Prosinac/Petrinja/1.jfif

Izmjenom OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. osigurano je 111 milijuna eura, odnosno više od 830 milijuna kuna za intervencijske mjere za potresom pogođena područja.

„Pozivi imaju za cilj obnovu područja pogođenim potresom koji se zbio u prosincu 2020., točnije Sisačko – moslavačke županije i dijela Karlovačke županije, odnosno doprinijeti ublažavanju i otklanjanju posljedica od potresa kroz ulaganja u stambeni fond u državnom vlasništvu koji se koristi za potrebe stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima“, izjavila je ministrica Tramišak.
 
Pozivom „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ predviđena je rekonstrukcija oštećenih obiteljskih kuća. Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95%, odnosno 308 milijuna kuna.
 
Pozivom „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ predviđeno je uklanjanje teško oštećenih obiteljskih kuća te izgradnja novih (zamjenskih) obiteljskih kuća i višestambenih zgrada Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95%, odnosno 332 milijuna kuna.
 
„Dodatno za nove lokacije višestambenih zgrada bit će raspisan i treći poziv do maksimalno osiguranog iznosa“, naglasila je ministrica.
 
Jedini mogući prijavitelj i korisnik projekata je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, raspolaže i upravlja nekretninama u vlasništvu RH.  
 
Poziv su objavljeni na stranicama:
„Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ – eFondovi i strukturni fondovi
 
„Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ – eFondovi i strukturni fondovi

Pisane vijesti