Ministrica Tramišak u Splitu uručila ugovore za projekte vrijedne 14,8 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Travanj/Split/HN20210427010612.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Splitu uručila 59 vrijednih ugovora korisnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Riječ je o ugovorima iz Programa podrške brdsko-planinskim područjima, Programa održivog razvoja lokalne zajednice, Programa podrške regionalnom razvoju i Programa razvoja otoka.

„Ova četiri programa i svi vaši ugovori vrijedni su 14,8 milijuna kuna i financiraju se iz sredstava državnog proračuna“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak kazala je da je oko 6,7 milijardi kuna europskih projekata ugovoreno i u provedbi na području Splitsko-dalmatinske županije.

„To govori koliko vrijedno su sve jedinice lokalne samouprave sa županijom, vašim gospodarstvenicima i ostalim korisnicima europskih sredstava vrijedno radili na programiraju, pripremanju projekata, izradi dokumentacije, prijavi projekata i realizaciji istih“, izjavila je ministrica Tramišak.

„Ova sredstva koja danas dodjeljujemo zapravo su puno manja sredstva od europskih sredstava, ali to su to ciljana sredstva koja rješavaju određene komunalne, društvene i ostale javne potrebe i probleme u vašim sredinama“, nastavila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak kazala je kako je riječ o projektima kojima se izgrađuju i opremaju dječji vrtići, rješava pitanje javne rasvjete, nerazvrstanih cesta, ulaže u društvene domove i kojima se rješavaju ostale lokalne potrebe.

„Znamo da ovim sredstvima na jedan ciljani način rješavamo vaše potrebe“, dodala je ministrica Tramišak.

„Pred nama je novo programsko razdoblje Europske unije, razdoblje 2021.-2027. kada imamo i dvostruko više sredstava na raspolaganju“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako je ova izazovna godina, godina programiranja, nakon čega kreće raspisivanje poziva i realizacija novih europskih projekata.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban kazao je kako je samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji mjerama Vlade osigurano da preko 71 tisuća ljudi prima potpore za svoje zaposlenike.

„Uistinu respektabilna brojka i niz drugih aktivnosti i mjera“, kazao je župan Boban pohvalivši radi Vlade Republike Hrvatske.

„Naša Agencija RERA u posljednjih je nekoliko godina učinila izuzetno veliki iskorak u segmentu povlačenja sredstava“, rekao je župan Boban.

"Samo u dosadašnjem razdoblju, kroz cestovnu infrastrukturu, kroz lučku upravu i nizu drugih segmenata, povukli smo 6,3 milijarde eura“, rekao je župan Boban i dodao kako je to respektabilna brojka.

„Mi ćemo i dalje, svih 55 lokalnih zajednica, 39 općina i 16 gradova, maksimalno ulagati napore kako bismo u sinergiji s vama koristili što više sredstava“, nastavio je župan Boban.

Župan Boban u svome je obraćanju podsjetio na ugovore potpisane ranije tijekom današnjeg dana.

„To su izuzetno bitni infrastrukturni projekti za bitne cestovne pravce“, pojasnio je župan Boban.

Foto: Hina

Pisane vijesti