Ministrica Tramišak u Splitu: „Otoci će u idućem programskom razdoblju imati zaseban program i sredstva za postizanje razvoja i energetske neovisnosti“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Studeni/e3010616-a1bc-40c4-a978-e6d58aac5c0c.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, danas je u Splitu sudjelovala na Konferenciji o budućnosti Europe na kojoj se govorilo o budućnosti hrvatskih otoka, a koju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Na samome početku konferencije, uzvanike je pozdravila organizatorica iste, Sunčana Glavak te istaknula kako trenutno u Europskoj uniji na ukupno 2400 otoka živi 20,5 milijuna ljudi, a samo u Hrvatskoj brojimo 1244 otoka na kojima prema zadnjim podacima živi oko 130 tisuća stanovnika koji dijele zajedničku sudbinu i zajedničke probleme.
 
Zastupnica u Europskom parlamentu Glavak istaknula je i svrhu ove konferencije: „O konferenciji o budućnosti Europe, za koju je zadužena potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, govorimo već gotovo 7 mjeseci,  a ono što bih ja voljela da bude doprinos konferenciji o budućnosti Europe ste upravo vi koji imate ideje kako rješavati probleme“.
 
Ministrica Tramišak tijekom svog govora, osvrnula se na navedene brojke o količini hrvatskih otoka te naglasila: „Ono što je najvažnije po pitanju hrvatskih otoka reći je to da smo po prvi puta uspostavili Registar otoka. 1244 hrvatska otoka konačno imaju svoj registar sa svim važnim i relevantnim podacima o statusu i kvaliteti života na otocima“, te dodala kako je Hrvatska uz Finsku jedina zemlja u Europi koja ima svoj Zakon o otocima.
 
Osim toga, ministrica je naglasila važnost uvažavanja klimatskih promjena u sve buduće razvojne projekte na otocima: „Obnovljivi izvori energije jedan su od velikih fokusa kako na otocima možemo doprinijeti energetskoj samodostatnosti, energetskoj neovisnosti, ali i samim time voditi brigu i računa o simbiozi otočana sa svojim prirodnim okruženjem“.
 
Ministrica je podsjetila sve kako je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije već ove godine raspisalo prve pozive koji idu upravo u tom smjeru, točnije poziv koji je otvoren do kraja ovog mjeseca, a zove se energija i klimatske promjene gdje postoje mogućnosti prijave projekata s područja otoka koji će koristiti obnovljive izvore energije, konkretno energiju iz mora.
 
Osim budućih mogućnosti razvoja otoka, ministrica je istaknula i ono što je do sada učinjeno: „U mandatu našeg premijera Andreja Plenkovića od 2016. godine na ovamo, uloženo je više od 7,5 milijardi kuna u različite programe i projekte na otocima“, te dodala kako je cilj svih tih ulaganja zadržati stanovništvo na otocima, potaknuti porast broja stanovnika, ali sve to u simbiozi i sinergiji sa njihovim prirodnim okruženjem.
 
Uz sredstva iz državnog proračuna, ministrica je istaknula i nove mogućnosti koje će hrvatskim otocima biti na raspolaganju u okviru novog programskog razdoblje 2021.-2027.: „Na raspolaganju imamo 25 milijardi  eura izdašnih sredstava kako iz Plana oporavka i otpornosti, tako i iz Višegodišnjeg financijskog okvira, u okviru kojega će biti uspostavljen poseban dio programa namijenjen isključivo otocima“, te dodala kako će svi projekti i programi morati prolaziti kroz studije utjecaja na okoliš, ali i procjene utjecaja svake investicije na klimatske promjene.
 
Zaključno, ministrica je istaknula važnost postizanja energetske neovisnosti, samodostatnosti i kvalitetnijih ulaganja u obnovljive izvore energije na otocima koja mogu učiniti puno za energetsku neovisnost cijele Hrvatske te dodala kako Hrvatska ima jedinstvenu priliku koristiti sve oblike obnovljivih izvora energije te se moramo svi zajedno fokusirati kako i na koje načine pokrenuti projekte u tom smjeru te putem tih projekata omogućiti ono čemu težimo u budućnosti.
 
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, tijekom svojeg obraćanja istaknuo je činjenicu kako je prošle godine otvorena sunčana elektranu na otoku Visu koja je otok u zimskom periodu učinila potpuno energetskim neovisnim te najavio slične projekte i u budućnosti.

Prije same konferencije ministrica Tramišak i župan Boban održali su sastanak na temu projekata Splitsko-dalmatinske županije za novo programsko razdoblje.

Pisane vijesti