Ministrica Tramišak u radnom posjetu Valpovu, Ladimirevcima i Petrijevcima

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Kolovoz/Valpovo/300672416_511161010818066_3671715816230208073_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izjavila je kako se na području Valpova realizira nekoliko projekata, sufinanciranih sredstvima EU te uz potporu države, s ciljem povećanja kvalitete života građana tog područja.

Nakon sastanka s gradonačelnikom Matkom Šutalom Tramišak je kazala kako je jedan od tih projekata Priča o kulturnoj baštini Matije Petra Katančića, vrijedan više od 16.5 milijuna kuna, od čega je oko 7.7 milijuna europskih sredstava.

Istaknula je da je dodatna sredstva od četiri milijuna kuna osiguralo nadležno Ministarstvo kako bi dio koji sufinancira Grad Valpovo bio što manji.

Projekti u Valpovu

Izvijestila je kako ove godine treba započeti i projekt izgradnje Doma kulture u valpovačkom prigradskom naselju Ladimirevci, za koji je Ministarstvo osiguralo četiri milijuna kuna.

Pojasnila je da će dom kulture nositi ime Fabijana Šovagovića, rođenog u tom mjestu, i bit će trajni spomen na velikog hrvatskog glumca i umjetnika.

Gradonačelnik Šutalo rekao je kako je projekt Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića pri kraju. Slijedi opremanje stare gradske vijećnice i novoizgrađenog Edukacijskog centra, posvećenog najpoznatijem Valpovčaninu.

Očekuje da će se to završiti do kraja kolovoza kako bi se u rujnu mogla održati završna konferencija projekta. Ističe da Katančić slovi za najučenijeg Slavonca 18. i 19. stoljeća, ali se do sada nije sustavno radilo na tome da ga se brendira.

"U posljednje tri godine organiziramo manifestaciju Dani Matije Petra Katančića, na koju privlačimo struku te studente, koji proučavaju njegovo djelo. Na novoizgrađenom središnjem gradskom trgu imamo pojedine točke, gdje će se posjetitelji moći upoznati s nekim dijelovima iz Katančićeva života te s onim što Valpovo može ponuditi u turističkom smislu", pojasnio je Šutalo.

Govoreći o izgradnji Doma kulture u Ladimirevcima, Šutalo navodi kako su na natječaju nadležnog Ministarstva povukli maksimalan iznos od četiri milijuna kuna, a iako se vrijednost projekta procjenjuje na 7.6 milijuna kuna, u sufinanciranje se uključila i Osječko-baranjska županija, a vjeruje da će se dio sredstava osigurati i preko Ministarstva kulture.

"Najvažnije je da ćemo u relativno kratkom vremenu imati novi sadržaj u našem prigradskom naselju, preko kojeg namjeravamo brendirati Fabijana Šovagovića, kao jednog od najpoznatijih hrvatskih glumaca te ojačati lokalnu kulturnu scenu", istaknuo je Šutalo.



Pisane vijesti