Ministrica Tramišak u Osijeku uručila ugovore za projekte vrijedne 57 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Travanj/Osijek_20-4-2021/0c08de05-f42c-48d1-9807-7b2553aa8ebd.jfif
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Osijeku uručila osam vrijednih ugovora iz Mehanizma integriranih i teritorijalnih ulaganja (ITU) u vrijednosti 57 milijuna kuna, od čega je 27,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Ministrica Tramišak kazala je kako je zadovoljna jer je Instrument teritorijalnih ulaganja Grada Osijeka u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije unaprijeđen.

„Osnovni cilj i svrha ovih ugovora je služiti daljnjem razvoju malog i srednjeg poduzetništva na širem području Osijeka i Osječko-baranjske županije“, rekla je ministrica Tramišak i kazala kako su dodana određena sredstva kako se ugovorili svi projekti koji imaju za svrhu poticanje daljnjeg razvoja poduzetništva i gospodarstva u cjelini.

„Prije nekog vremena potpisali smo vrijedan ugovor za Gospodarski centar iz ovog mehanizma i instrumenta vrijedan 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova“, dodala je ministrica Tramišak i naglasila da je na području Osijeka i Osječko-baranjske županije uloženo više od 70 milijuna kuna iz europskih fondova za poticanje daljnjeg razvoja gospodarstva i poduzetništva.

„Kvalitetni projekti i kvalitetne poduzetničke i poslovne infrastrukture preduvjet su za razvoj mikro i malih poduzetnika. Oni mogu biti jedan snažan zamašnjak upravo u poticanju mladih da se ohrabre i osnaže u pokretanju vlastitog poslovanja“, rekla je ministrica Tramišak.

„Posebno u sektorima i segmentima informacijsko-komunikacijskih tehnologija i u svim onim drugim djelatnostima za koje se mladi već sada pripremaju i educiraju", nastavila je ministrica Tramišak i kazala kako vjeruje da će sredstva podići razvijenost i unaprijediti budućnost za razvoj cijele županije te da će sredstva biti implementirana tamo gdje trebaju biti.
 
Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je da će ovih 27 milijuna bespovratnih sredstava pomoći daljnjem razvoju županije.

„Projekti koji su se ugovorili i koji se ugovaraju i realiziraju su jasno definirani i vidljivi“, rekao je župan Anušić i dodao kako se nada da će tom dinamikom nastaviti i dalje.  

„Izuzetno sam zadovoljan jer Osječko-baranjska županija prednjači u fondovima Europske unije i u realizaciji velikih, srednjih i malih projekata“, izjavio je župan Anušić i kazao da su zahvaljujući europskim sredstvima svim općinama i gradovima na području županije pružene jednake prilike što je izvrstan pokazatelj ravnomjernog regionalnog razvoja.

"Projekt „Razvoj i unaprjeđenje poslovne zone u Kneževim Vinogradima“ je još jedan hvalevrijedan projekt za našu Općinu, vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna, od čega je 85% bespovratnih sredstava. To je drugi aktualni projekt kojeg provodimo u Poslovnoj zoni Kneževi Vinogradi, a uz njega u provedbi je još jedan projekt vrijedan gotovo 6 milijuna kuna. Da ta priča ima temelje i pokriće na terenu govore i činjenice. Naime, u Poslovnoj zoni, površine gotovo 56 hektara, nalazi se 5 velikih gospodarskih subjekata koji zapošljavaju oko 150 stalno zaposlenih radnika, dok ih je u sezoni i do 250. Nova investicija pomoći će nam u unaprjeđenju Zone i stvaranju povoljne poduzetničke klime", kazao je Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš istaknula je kako će projekt izgradnje sustava odvodnje površinskih voda u Poduzetničkoj zoni Nemetin, ukupno vrijedan 19,7 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinancirati sa 6 milijuna kuna, dok je načelnik Općine Darda Anto Vukoje naglasio je kako se projekt u vrijednosti 2,5 milijuna kuna odnosi na ulaganje u Poslovnu zonu 2 u Dardi.

"Poslovna zona 1 je popunjena i imamo više od 350 zaposlenih, a ova investicija će nam dobro doći jer na području Općine imamo još više od 750 radno sposobnih, a nezaposlenih mještana. Veseli me činjenica da imamo i zainteresirane poduzetnike koji žele doći u Zonu, a zahvaljujem se resornom ministarstvu i Osječko-baranjskoj županiji na pruženoj potpori ", istaknuo je načelnik Vukoje.

Uručivanju ugovora nazočio je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.



Pisane vijesti